Uitgestrekt landschapspark van Lembeek tot Buizingen krijgt vorm: parking Leide wijkt voor groen

Het nieuwe park op Nederhem wordt binnenkort aangelegd. Links de situatie vandaag en rechts hoe het er zal uitzien.
Mozkito/RV Het nieuwe park op Nederhem wordt binnenkort aangelegd. Links de situatie vandaag en rechts hoe het er zal uitzien.
De grindparking langs de Leide in Halle maakt volgend jaar plaats voor een nieuw park. In de wijk Nederhem wordt dan weer een nieuw park aangelegd met onder andere een grastribune. De aanleg van het groen is een volgende stap in de realisatie van één groot landschapspark dat zich uitstrekt van Lembeek over Halle tot in Buizingen langs de Zenne.

Het landschapspark is een idee dat enkele jaren geleden ontstaan is en waar al heel wat realisaties rond gepland zijn. De twee initiatieven die nu op stapel staan geven het park echt vorm in het straatbeeld. Tussen de parking aan de Leide en het water ligt nog een mooi stukje groen dat vandaag niet toegankelijk is. “Maar op termijn zal het wel een verbinding vormen tussen het Albertpark en de toekomstige groene zone aan sportcomplex De Bres”, legt schepen van Openbaar Groen Bram Vandenbroecke (Groen). “Bovendien is het uitzicht aan de Leide ook uniek. Je kan er genieten van de klaterende watergeluiden en wanneer alles ingericht is kan je er via de trappen afzakken tot aan het water.”

De parkeergrindstrook langs de Leide wordt een nieuw park aan de Zenne.
Mozkito De parkeergrindstrook langs de Leide wordt een nieuw park aan de Zenne.

Compenseren

Om alles mogelijk te maken moeten de veertig parkeerplaatsen op de grindstrook langs de Leide wel verdwijnen. “Op de Scheepswerfkaai zullen we parkeerplaatsen compenseren”, zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé (Sp.a). “Daar hebben we al een tijdje geleden een akkoord gesloten met De Vlaamse Waterweg. De ruimte wordt er heringericht en we gaan er de parkeervakken ook echt aanduiden zodat er geen parkeerplaatsen verdwijnen.”

Zo zal het park aan Nederhem er uit zien.
rv/Omgeving Zo zal het park aan Nederhem er uit zien.

Blikvanger aan De Leide wordt trouwens een nieuw Zenneterras zoals dat eerder al in het Elisabethpark werd aangelegd. De Vlaamse Milieumaatschappij neemt de aanleg voor haar rekening. Het park zelf wordt door de stad aangelegd. Halle voorziet daarvoor 163.000 euro. De aanleg staat gepland voor het voorjaar van 2021.

Verplaatsing koker

Aan de overkant van het Kanaal Brussel-Charleroi wordt intussen ook geïnvesteerd in extra groen. Voor de appartementsgebouwen in de nieuwe wijk Nederhem zal ook een nieuw park aangelegd worden. “En ook dat zal op termijn deel uitmaken van het grotere Landschapspark”, legt schepen Vandenbroecke uit. “Bij het opmaken van de plannen is daar rekening mee gehouden. Het wordt natuurlijk ingericht en het houdt rekening met zelfs een mogelijke verplaatsing van de koker waar de Zenne onder het kanaal door stroomt. Het niveau wordt er anderhalve meter verlaagd en er wordt gekozen voor groen dat weinig onderhoud vraagt en niet voortdurend moet gemaaid worden. Eén van de blikvangers is een grastribune met trappen waar je dan kan genieten van het zicht op het kanaal en de basiliek. Voor de aanleg van dat park moet de stad 604.612,81 euro opzij zetten. Die werken kunnen starten wanneer de aannemer het gebied waar het park komt verlaten heeft. De voorbije jaren diende het namelijk als werfzone voor de bouw van de woningen. Ontwikkelaar Vanroey Vastgoed die Nederhem realiseert, betaalde de studiekosten voor het project en draagt een deel bij voor de aanleg van het park.

De stad heeft zelf in een video de plannen voor het landschapspark al eens voorgesteld: