Strijd tegen fietsdieven opgevoerd

STAD EN POLITIE WERKEN ACTIEPLAN UIT: EXTRA PATROUILLES, PREVENTIE EN LEENFIETSENPROJECT

De fietsen in de stallingen aan het station van Halle zijn een favoriet doelwit van fietsdieven.
Mozkito De fietsen in de stallingen aan het station van Halle zijn een favoriet doelwit van fietsdieven.
Liefst 80 procent van alle fietsdiefstallen in de politiezone Zennevallei gebeurt in Halle en het station blijkt daarbij het favoriete actieterrein van dieven. De politie wil samen met de stad de plaag indijken en daarom is er een actieplan uitgewerkt. Extra patrouilles maar ook preventie moeten helpen en de stad denkt zelfs aan een leenfietsenproject om het aantal fietsdiefstallen beter in kaart te brengen.

Gemeenteraadslid Wim Demuylder (N-VA) polste naar een stand van zaken nadat eind vorig jaar het probleem van fietsdiefstallen al eens een gespreksonderwerp was op de gemeenteraad. De fietsdiefstallen aan het station zijn een gekend fenomeen. De politie slaagt er af en toe wel in om dieven op te pakken maar die blijven op de loer liggen. Een van de bekendste slachtoffers was twee weken geleden nog Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) die voor een persconferentie zijn fiets stalde in de overdekte fietsstalling maar een uur later moest vast stellen dat zijn koersfiets niet veilig was voor de dieven.


Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) vroeg informatie op bij de politiezone maar ook bij de dienst Integrale veiligheid van de stad. "Er is een actieplan uitgewerkt voor de hele zone", benadrukt burgemeester Dirk Pieters (CD&V). "Maar het is wel een feit dat 80 procent van de fietsendiefstallen in Halle gebeurd en daarvan ook nog eens een groot deel aan het station. De politie wil dat aantal doen dalen. Zo zullen de LED-borden preventief fietsers waarschuwen maar willen we met de hulp van de Fietsersbond ook flyers verspreiden met tips. De NMBS wordt ook betrokken. Extra camera's kunnen dieven afschrikken en de politie kan op tijdstippen wanneer er meer risico is op diefstal extra patrouilleren."


De politie wil ook dat meer mensen hun gestolen fiets aangeven en daarom wordt een extra project uitgewerkt.

Burgemeester Dirk Pieters (CD&V).
Mozkito Burgemeester Dirk Pieters (CD&V).

Leenfietsenproject

"Er zal onderzocht worden of er met een leenfietsenproject niet meer bereidheid is om een diefstal aan te geven", zegt burgemeester Pieters.


"Mensen die een aangifte doen kunnen dan tijdelijk gebruik maken van een fiets die hen uitgeleend wordt. De cijfers zullen dan wel stijgen maar zo krijgen we natuurlijk wel een duidelijker beeld op de problematiek."


Ook op het lijstje staat de promotie van de graveeracties waarbij het rijksregisternummer van de eigenaar in een fiets gegraveerd wordt en ook de gemeenschapswachten gaan geregeld op patrouille in de stationsbuurt met speciale aandacht voor fietsdiefstallen.


Op die manier hopen de politie en het stadsbestuur het aantal fietsdiefstallen met 15 procent te laten dalen. Vorig jaar werden er in Halle 189 fietsen gestolen, 95 van die fietsen verdwenen dus aan het station.