Sanatoriumkapel krijgt tweede leven

MONUMENT UIT 1936 WORDT GERESTAUREERD, AL IS INVULLING NOG NIET GEKEND

De kapel naast het sanatorium is komende zondag toegankelijk voor het publiek.
Mozkito De kapel naast het sanatorium is komende zondag toegankelijk voor het publiek.
De beschermde kapel aan het sanatorium van Buizingen krijgt een nieuwe toekomst. Architectenbureau Licence to Build uit Lennik restaureert het merkwaardige gebouw uit 1936, en tijdens de Vlaamse Renovatiedag gaan de deuren van het monument uitzonderlijk open. Op de uiteindelijke invulling is het wel nog even wachten.

Barones Lucie Lambert liet het sanatorium in de jaren 20 van vorige eeuw bouwen aan het Kluisbos in Buizingen, met als doel er jonge tuberculosepatiënten op te vangen. In 1936 werd naast het sanatorium een opmerkelijke kapel in art-decostijl opgetrokken. Begin deze eeuw verbouwde een projectontwikkelaar het sanatorium tot appartementen, maar de kapel bleef achter om te verkommeren. "We ontdekten de kapel na een aanvraag tot regularisatie van de ontwikkelaar", vertelt Hilde Laureyn van Licence to Build. "Onze zaakvoerders waren geraakt door de schoonheid van het gebouw - het was liefde op het eerste gezicht. Daarom werd beslist om de kapel zelf aan te kopen."


Het was oorspronkelijk de bedoeling om er het eigen architectenkantoor in onder te brengen, maar de restauratie nam heel wat tijd in beslag. Intussen zocht Licence to Build in Lennik een oplossing voor het kantoor. "Maar we lieten wel al verschillende werken aan de kapel uitvoeren", zegt Herlinde Leyssens, echtgenote van Jos Leyssens. Hij is, samen met Geert Van Wesemael, zaakvoerder van Licence to Build. "Het spectaculaire blauwe dakgebinte, het grote glasraam en de klokkentoren zijn nu al helemaal klaar. We mogen aan de zijkant ook nog een stuk bijbouwen, zonder dat de charme van de kapel zal verdwijnen."


Het ontwerp van de opmerkelijke kapel werd uitgetekend door Henry Lacoste. "Hij liet zich inspireren door Afrika", legt Herlinde Leyssens uit. "De vorm is geïnspireerd op de Afrikaanse hutjes en het dakgebinte doet denken aan het vlechtwerk uit Afrika. Lacoste bouwde ook al een paviljoen in diezelfde stijl voor de Wereldtentoonstelling. De kapel is daardoor echt uniek."

Dan kan je ook het gerestaureerde dakgebinte bewonderen.
Mozkito Dan kan je ook het gerestaureerde dakgebinte bewonderen.

Schietoefeningen

Doorheen de geschiedenis kreeg de kapel het wel zwaar te verduren. In de jaren 80 kwam het sanatorium leeg te staan en ook de kapel raakte in verval. De speciale eenheden van de toenmalige Rijkswacht hielden er zelfs schietoefeningen en gebruikten het grote glasraam als schietschijf. Maar nu wil License to Build de kapel een nieuwe toekomst geven. "Wat de bestemming wordt, weten we zelf nog niet", zegt Herlinde Leyssens. "Maar er zijn veel mogelijkheden. Cultureel Centrum 't Vondel heeft er al een paar activiteiten in georganiseerd, dus voor evenementen is het gebouw zeker geschikt. Er kunnen ook kantoren in voorzien worden. Voor we zover zijn, willen we de volledige restauratie afwerken."


License to Build zet het project van de kapel alvast in de kijker op de Vlaamse Renovatiedag, op zondag 29 mei. Dan kan iedereen de kapel bezoeken tussen 13 uur en 18 uur, met een hapje en drankje erbij. In het gebouw wordt ook een overzichtstentoonstelling georganiseerd van de woonprojecten die het architectenbureau in de voorbije jaren uitwerkte. De jongste bezoekers kunnen zich uitleven op een springkasteel, terwijl de ouders kennis kunnen maken met de werking van het kantoor. Medewerkers van License to Build zullen er ook uitleg geven over nieuwbouw- en renovatieprojecten.