Rusthuizen zijn veilig, animatie kan beter

ONDERZOEKERS LATEN BEWONERS AAN HET WOORD OVER HUN VERBLIJF

Etenstijd in het Zonnig Huis in Halle. De maaltijden krijgen er een score van 3,9 op 5.
Mozkito Etenstijd in het Zonnig Huis in Halle. De maaltijden krijgen er een score van 3,9 op 5.
De bewoners van rusthuizen in onze regio voelen zich daar veilig en wonen er graag. Toch willen ze meer activiteiten en een betere band met het personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven in Vlaamse woonzorgcentra.

Rusthuisbewoners kregen enkele maanden geleden het bezoek van enquêteurs. Die stelden hen vragen over uiteenlopende thema's. Voor tien rusthuizen in onze regio zijn de resultaten van die bezoeken ondertussen bekend. Opvallend is dat de meeste bewoners zich veilig voelen in hun rusthuizen. Dat is het meest het geval in het rusthuis Strijland in Gooik, Lucie Lambert in Buizingen, Mater Dei in Heikruis en het Zonnig Huis in Halle.


"We zijn blij dat de bewoners van het Zonnig Huis dat zo ervaren", zegt OCMW-voorzitster Marie-Rose Harnie (CD&V) van Halle. "Wij geven namelijk extra aandacht aan veiligheid. Dat gaat niet alleen over de infrastructuur. Belangrijk is bijvoorbeeld ook hoe snel er hulp geboden kan worden. Zo hebben we op elke afdeling meer personeel dan minimaal verplicht is. Er zijn telkens twee verzorgenden aanwezig en er is minstens één verpleegkundige in het Zonnig Huis. Dat heeft zijn prijskaartje, maar het is gewoon heel belangrijk voor ons. Daarnaast geven we de mensen ook voldoende uitleg over mogelijke gevaren. Zo vragen we de familie om op te letten met loshangende draden en raden we tapijten af. We bieden onze bewoners ook gymnastiek aan om hen gezond te houden. De kans om te vallen wordt daardoor ook kleiner."

OCMW-voorzitster Marie-Rose Harnie (CD&V).
Mozkito OCMW-voorzitster Marie-Rose Harnie (CD&V).

Lekker eten

De rusthuizen in de streek zijn voor de meeste mensen ook een leuke plaats om te wonen, want alle woonzorgcentra halen mooie cijfers. De bewoners van Strijland in Gooik en Het Witte Huis in Itterbeek zijn dan weer het meest tevreden met de maaltijden die ze krijgen. "Dat verrast me niet", zegt directrice Greet Spotbeen van Het Witte Huis. "Een goede maaltijd is iets waar iedereen van kan genieten. We doen er dan ook alles aan om lekker en gezond eten aan te beiden. Natuurlijk werken we met producten uit de diepvries, maar tegelijk willen we toch alles zo vers mogelijk serveren. Zo bestellen we op vrijdag vis bij een vaste leverancier, die perfecte kwaliteit biedt. Die wordt dan de dag zelf geserveerd. De mensen appreciëren dat. Het is budgettair nadenken, maar we investeren liever in goed eten, dan in activiteiten waar je slechts een beperkt deel van de bewoners mee aanspreekt."


Die animatie is volgens de enquête nochtans wel een werkpunt. Veel rusthuizen halen maar de helft van de maximale score wat dat betreft. Hetzelfde geldt voor de band die de bewoners hebben met het personeel. "We bespreken de resultaten in ons comité", zegt OCMW-voorzitster Harnie. "Het kan ons alleen maar helpen om te verbeteren. Waar nodig richten we werkgroepen op. Zo kans ons personeel echt op thema werken. Iedereen wil dat de bewoners zich goed voelen en graag in het woonzorgcentrum wonen."