Rusthuisbewoners fietsen virtueel door de straten

Bewoners van Zonnig Huis kunnen voortaan nog meer plezier beleven aan een ritje op de hometrainer. Dankzij nieuwe software fietsen ze immers virtueel door de straten.

Het OCMW kocht onlangs een softwarepakket aan waarmee Google Street View aan de hometrainers gekoppeld kan worden. Wanneer bewoners op de trappers gaan, krijgen ze de straten te zien op een groot scherm. Een echt tochtje, maar dan virtueel.

Het idee werd uitgewerkt door het bedrijf Activ84health, dat het systeem intussen al in enkele woonzorgcentra installeerde. "Bewoners willen graag nog eens terugkeren naar de plaats waar ze vroeger woonden, of waar ze regelmatig kwamen", zegt Liesbet Deraedt van woonzorgcentrum Zonnig Huis. "Vaak is dat om praktische redenen moeilijk haalbaar, maar met dit systeen is het weer mogelijk."

Volgens OCMW-voorzitter Christophe Merckx (CD&V) is het ook een extra motivatie om meer te bewegen. "Het houdt mensen fysiek en mentaal alert, en geeft hen tegelijk het vertrouwde gevoel van vroeger", besluit hij. (BKH)

OCMW-voorzitter Christophe Merckx (CD&V) kijkt goedkeurend toe hoe één van de bewoners 'door de straten fietst'.
Mozkito OCMW-voorzitter Christophe Merckx (CD&V) kijkt goedkeurend toe hoe één van de bewoners 'door de straten fietst'.