PVDA klaagt in Halle ‘moordstrookjes’ aan: “Fietspaden op Auguste Demaeghtlaan zijn levensgevaarlijk”

PVDA voerde vanochtend actie op de Auguste Demaeghtlaan in Halle tegen de moordstrookjes op de gewestweg.
Mozkito PVDA voerde vanochtend actie op de Auguste Demaeghtlaan in Halle tegen de moordstrookjes op de gewestweg.
De Partij van de Arbeid heeft dinsdagochtend actie gevoerd op de Auguste Demaeghtlaan in Halle om er de zogenaamde ‘moordstrookjes’ op de gewestweg aan te klagen.

De actievoerders vatten post aan het GO! Atheneum en deelden er flyers uit aan voorbijgangers om aandacht te vragen voor de gevaarlijke fietspaden. “Moordstrookje werd vorig jaar nog verkozen tot woord van het jaar”, legt Kevin Kestemont van PVDA uit. “Zo worden fietspaden benoemd die vlak naast de rijweg liggen, zonder afscheiding of verhoging. Zo’n fietspaden zijn levensgevaarlijk. Jammer genoeg is dat op de gewestwegen in Halle nog altijd het geval. Op de Brusselsesteenweg een paar kilometer verderop werden de voetpaden nog maar pas heraangelegd maar bleef het fietspad toch gewoon naast de rijweg liggen. Wij vragen dat er snel werk gemaakt wordt van verhoogde en afgescheiden fietspaden langs de gewestwegen.”

Op de Brusselsesteenweg een paar kilometer verderop werden de voetpaden nog maar pas heraangelegd maar bleef het fietspad toch gewoon naast de rijweg liggen. Wij vragen dat er snel werk gemaakt wordt van verhoogde en afgescheiden fietspaden langs de gewestwegen

Kevin Kestemont (PVDA)

PVDA wil ook dat het kruispunt van de Auguste Demaeghtlaan en de Ninoofsesteenweg conflictvrij gemaakt wordt zodat fietsers er veiliger kunnen oversteken en dat het stadsbestuur een fietsnetwerk uitrolt zodat iedereen zonder gevaar naar school, station of andere belangrijke plaatsen kan rijden. De stad kondigde eerder al aan dat veilige fietsroutes één van de prioriteiten zou worden deze legislatuur. “Ik kan alleen maar hopen dat ze de ambities die ze in het bestuursakkoord uitspraken ook waarmaken”, aldus Kestemont. “Want in een vorige legislatuur werden in een ambitieus klimaatplan ook al dergelijke maatregelen voorgesteld door CD&V en sp.a maar daar kwam weinig van in huis. Er werd wel al onderzoek gevoerd naar wat de Hallenaar er over denkt en het resultaat is duidelijk. De helft van de inwoners vindt de fietspaden niet veilig en 58 procent vindt dat er te weinig fietspaden zijn. 64 procent vindt ook dat het gewoon niet veilig is om kinderen te laten fietsen in Halle. Dat zegt voldoende.”

Geen zware ongelukken

De voorbije maanden bleven zware ongelukken gelukkig uit op de Auguste Demaeghtlaan. “Maar door de jaren heen zijn hier wel mensen gestorven”, zegt hij. “Een paar jaar geleden belandde aan het kruispunt een fietser onder de wielen van een vrachtwagen en zelf zat ik hier op school toen een bromfietser stierf na een aanrijding op het fietspad. We hebben voor onze actie ook naar de buurtbewoners geluisterd en heel wat mensen voelen zich met de fiets onveilig op zo’n fietspaden. Daarom lanceren we deze oproep.”

Een fietser rijdt over het fietspad op de Auguste Demaeghtlaan in Halle. Dat fietspad is niet afgescheiden van de rijweg.
Mozkito Een fietser rijdt over het fietspad op de Auguste Demaeghtlaan in Halle. Dat fietspad is niet afgescheiden van de rijweg.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.