Polyestertraditie wijkt voor chars uit isomo

OOK TOPGROEPEN MAKEN OVERSTAP NAAR PIEPSCHUIM

Foto Mozkito
De Halse carnavalsgroepen kiezen steeds vaker voor een char uit isomo. De Halse charbouwers bouwden met hun polyester chars wel een stevige reputatie op maar door de strenge regels is het handiger om aan de slag te gaan met isomo. Van de top vijf van vorig jaar werken nu enkel nog de Mannen van de Met met polyester, nadat de Maskottes ook voor het 'piepschuim' kiezen.

De polyestertraditie in de Halse carnavalswereld startte bij de legendarische carnavalgroep Dei Van Sinte Roukes. De groep, zoals de naam het zegt uit de Sint-Rochuswijk, kaapte in de jaren zeventig de ene hoofdprijs na de andere weg. In totaal wonnen ze dertien keer het carnaval, vandaag nog steeds een record. De kermismolen die ze in 1978 buiten reden staan nog steeds in het geheugen van de oudere generatie feestvierders gegrift. De groep koos destijds voor polyester omdat het bijzonder stevig was. De chars van de groep waren dan ook het beste exportproduct van het Halse carnaval en raakten altijd vlot verkocht. Zelfs in Duitsland reden groepen met de chars van Dei Van Sinte Roukes rond.


Carnavalsgroep De Maskottes draaien met hun polyester chars al jaren mee in de top van het carnaval. "We moesten verhuizen naar een nieuwe hangar en we mogen nu de char enkel in isomo bouwen", vertelt voorzitter van de Maskottes André Detournay. "We moeten het dus allemaal opnieuw leren. Sommigen wilden vorig jaar al de overstap doen, maar toen heb ik de boot nog kunnen afhouden. We hadden in 2012 gewonnen en ik wilde niet dat we het jaar erna meteen een terugval zouden kennen. Dit jaar hebben we de sprong wel gewaagd. Het wordt een overgangsjaar. De prijsuitreiking wordt voor ons dit jaar natuurlijk wel heel spannend. In tegenstelling tot andere jaren is de char nu nog niet verkocht. We hopen dat de koper alsnog toehapt."


De Mannen van de Met, een andere topgroep, blijven zweren bij polyester. "Ik heb eerlijk gezegd nog geen minuut nagedacht om de overstap naar isomo te maken", vertelt Frank Laroche, voorzitter van de Mannen van de Met. "Ik begrijp wel dat het voor beginnende groepen vaak makkelijker is om in piepschuim te beginnen. Sommige materialen die je nodig hebt om in polyester te werken zijn niet makkelijk te vinden."

Lange traditie

De Gebeure werken dan weer al heel lang met isomo. "Wij zitten op een boerderij en we mogen hier enkel met piepschuim werken", vertelt Danny Sluys, voorzitter van De Gebeure. "Na al die jaren zijn we er natuurlijk ook goed in geworden. Een van de grote voordelen van piepschuim is dat je niet afhankelijk bent van het weer. Qua prijs is er weinig verschil tussen beide materialen." Volgens Danny Sluys gaan er nog groepen volgen binnen de carnavalswereld. "Sommige groepen komen hier kijken voor een eerste kennismaking met het product en de meesten zijn nadien toch enthousiast."