Parket vraagt alcoholslot voor tachtig beklaagden in politierechtbank Halle

Politierechter Johan Van Laethem tijdens de themazitting over alcoholintoxicatie.
Mozkito Politierechter Johan Van Laethem tijdens de themazitting over alcoholintoxicatie.
Maandagochtend verschenen in de politierechtbank in Halle tachtig mensen die zich moesten verantwoorden voor het rijden onder invloed van alcohol. Het parket vroeg telkens om een alcoholslot. Door de strengere wetgeving kan de politierechter dat sneller opleggen en rechter Johan Van Laethem vond dat meestal ook de juiste keuze.

Zowel in de politierechtbank van Halle als Vilvoorde vonden maandagochtend themazittingen plaats over alcoholintoxicatie. Door de verstrenging van de wetgeving riskeren meer bestuurders een alcoholslot wanneer ze betrapt worden. Voor de tachtig beklaagden in Halle wordt telkens dat alcoholslot gevorderd door het parket. “Zij worden vervolgd voor feiten van na 1 juli 2018, de datum waarop een verstrenging van de wegverkeerswet van toepassing werd”, zegt woordvoerster Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. “Sindsdien is de rechter verplicht een alcoholslot op te leggen voor alcoholintoxicatie vanaf 1,8 promille, voor een periode van één tot drie jaar of zelfs levenslang. De rechter kan hier alleen met een uitdrukkelijke motivering van afwijken. Voorheen bestond het alcoholslot alleen als facultatieve maatregel.”

Iemand die veroordeeld wordt tot een alcoholslot, is niet verplicht een alcoholslot te installeren in zijn voertuig, maar kan ook beslissen om gedurende de voorziene duur niet meer te rijden.

“De timing van de themazittingen werd niet toevallig gekozen. De start van de zomer met warme temperaturen, terrasjes en barbecues in het vooruitzicht, leek ons een goed moment om nog eens te waarschuwen dat alcohol en verkeer niet samengaan”, aldus Vercarre.

De beklaagden die in de rechtbank aanwezig waren bleken heel verschillend. Een Poolse chauffeur die met zestig per uur op de middelste rijstrook reed op de Brusselse Ring bleek rond te rijden met 2,3 promille alcohol in het bloed en kreeg behalve een fors rijverbod een alcoholslot voor een jaar opgelegd en een effectie geldboete van 800 euro. Een vrouw die met 2,54 promille alcohol over de Lenniksebaan in Vlezenbeek zwalpte was zo dronken dat ze zelfs aan haar verwarmingsknop frutselde toen de politie haar vroeg om het volume van de radio stiller te zetten. Ook zij moet een jaar lang met een alcoholslot rijden. Maar er waren ook chauffeurs die al helemaa niet meer op goede wil moesten rekenen van de rechter. Een man die in februari nog maar in Aalst veroordeeld was en dit keer na een receptie tegen de lamp liep met 1,59 promille kreeg zelfs een alcoholslot opgelegd voor twee jaar. De procureur vorderde voor het overgrote deel van de beklaagden trouwens een alcoholslot van twee jaar. Rechter Johan Van Laethem toonde vaak mildheid door dat slot tot een jaar te beperken en de kosten van zo’n slot in mindering te brengen met de boete. De huur van een alcoholslot voor een jaar kan namelijk al snel oplopen tot meer dan 2.000 euro.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stijn Bossuyt

  Altijd grappig hoe mensen zich fixeren op de vrij beperkte effecten van 1-2 pinten achter het stuur maar dan wel geen probleem hebben om zelf te rijden met effecten die overeenkomen met een veelvoud van die pinten. Bv. met de komende hitte: een slechte nachtrust = hetzelfde effect als 3-4 pinten, een verkoudheid = zelfde effect op de rijvaardigheid als 4-5 pinten (allemaal al onderzocht) maar toch heb ik nog nooit iemand horen zeggen: ik heb de wagen laten staan want ik heb slecht geslapen.

 • René Janssen

  Is het echt zo moeilijk om een nul tolerantie in te voeren? het zou het gerechtelijk systeem enorm ontlasten en hebben ze zelfs rechters te veel ipv achterstand, het instand houden zoals het nu is is eigenlijk schuldig verzuim, mensen doe maar en als we je pakken dan betaal je, echte dwazen in hun torentjes en denken dat ze iets zijn,

 • Jan Van Looveren

  Je bent niet verplicht een alcoholslot te installeren in je voertuig, je kan ook beslissen om gedurende de voorziene duur niet meer te rijden. Wie gaat dat controleren? Als ik een misdrijf zou begaan mag ik dan ook kiezen hoe ik wil gestraft worden. Toch leuk in België niet. Gooi die Rechters buiten die zoiets beslissen.

 • raf peeters

  Wordt tijd dat ze een nul tolerantie invoeren.Achter stuur hoort geen alcohol en de reactietijd is al na 1 enkel glas bier al langer,ook waarnemingsvermogen en dit is wetenschappelijk bewezen.