Mirakelschilderijen even uit opslagplaats voor fotoshoot

Veel ruimte heeft Jean-Marie Demol niet om de schilderijen te fotograferen in de opslagplaats onder de Sint-Martinusbasiliek.
Mozkito Veel ruimte heeft Jean-Marie Demol niet om de schilderijen te fotograferen in de opslagplaats onder de Sint-Martinusbasiliek.

Fotograaf en penningmeester van Pro Arte Hallensis Jean-Marie Demol zette maandagochtend zijn statief op in de opslagruimte onder de Sint-Martinusbasiliek om er acht mirakelschilderijen te fotograferen. De schilderijen beelden mirakels af die de Onze-Lieve-Vrouw van Halle verrichte. In totaal zijn er een twintigtal schilderijen waarvan er twaalf gerestaureerd werden. "De voorbije maanden dienden zich nieuwe sponsors aan en die mensen willen we nu foto's bezorgen van hun uitgekozen schilderijen", zegt Ghislain Stas van Pro Arte Hallensis. "Zo zullen de sponsors nadien ook het verschil zien." Zowel in academies in Anderlecht als Antwerpen zullen schildrijen gerestaureerd worden. De werken dateren uit de zeventiende eeuw. Het zal wel nog zeker een jaar duren voor er een nieuwe restauratie klaar is. Intussen hoopt Pro Arte Hallensis dat de mirakelschilderijen een mooie plaats kunnen krijgen in de basiliek. "De schilderijen kunnen echt een extra troef zijn voor de basiliek en het toerisme", zegt Stas. (BKH)

Een van de werken die gefotografeerd worden.
Mozkito Een van de werken die gefotografeerd worden.