Meteoroloog na storm in Halle: “Schade niet veroorzaakt door windhoos, maar door valwinden”

De schade in Halle werd door valwinden veroorzaakt en niet door een windhoos, volgens meteorologen.
Mozkito De schade in Halle werd door valwinden veroorzaakt en niet door een windhoos, volgens meteorologen.
De korte storm die in Halle woedde was geen windhoos. Het ging eigenlijk om valwinden. Dat concludeert meteoroloog Erwin Vranckx uit de verschillende waarnemingen.

“Er zijn verschillende factoren waaruit je dat kan afleiden”, zegt Vranckx. “Niemand maakte melding van een zichtbare windhoos en dat is in tijden van smartphones en digitale fotografie haast ondenkbaar. “Een windhoos of een tornado trekt meestal ook een duidelijk spoor van vernieling. Dat was in Halle totaal niet het geval. Uit gegevens van een meetstation vlakbij het Don Bosco Instituut bleek dat de windrichting onveranderd bleef van oost naar west. Zelfs tijdens de zware windstoten veranderde de richting niet en bij tornado’s of hozen ligt dat anders.” Volgens Vranckx ging het donderdagavond dan ook om valwinden. “Maar dat is geen reden om dit weerfenomeen te minimaliseren. Een sterke neerwaartse stroming van licht in een onweersbui veroorzaakt windstoten tot 160 kilometer per uur. Of het nu om valwinden, een hoos of een tornado gaat, er is wel vrijwel altijd schade.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.