Luchtkwaliteit in onze groene regio kleurt niet overal groen

De luchtkwaliteit in het Pajottenland laat op sommige plaatsen zwaar te wensen over. Vooral dan langs de Brusselse Ring en de E40.

De cijfers zijn afkomstig van de actie CurieuzeNeuzen, een initiatief van onder meer De Standaard waarbij twintigduizend Vlamingen de luchtkwaliteit in hun regio hebben gemeten. De slechtste kwaliteit vinden we terug op plaatsen met veel verkeer, of plaatsen waar de verkeersdoorstroming stroef zit. Dat is onder meer het geval in het centrum van Asse, maar ook aan de verkeerswisselaars op de Brusselse Ring in Dilbeek en Groot-Bijgaarden.

Stilstaand verkeer

Ook blijkt de luchtkwaliteit slecht te zijn in dorpscentra waar het verkeer vaak stilstaat. De hoogste concentraties stikstofdioxide werden gemeten in Asse (Steenweg), Groot-Bijgaarden (Gossetlaan, nabij de Ring) en Dilbeek (Ninoofsesteenweg). Maar ook in Merchtem (centrum), Hekelgem (Bellestraat), Lot (Jozef Huysmanslaan), Huizingen (E19) en Halle (Sint-Rochus) blijkt de luchtkwaliteit ondermaats.


Waar het dan wel gezond ademhalen is? Vooral in het diepe Pajottenland wordt een prima luchtkwaliteit gemeten. Hoe minder verkeer, hoe beter. Idyllische plekjes als Heikruis, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, Herfelingen, Vollezele en Tollembeek kunnen de beste cijfers voorleggen. (WDS)