Lisette Defreyn (82) overleden: Samen met haar man serveerde ze duizenden bedevaarders jenever en ander lekkers tijdens Sint-Veroonmars

Lisette en haar man Staaf Vandermeeren in 2013, toen ze eigenlijk aan stoppen dachten maar verder deden omdat aanvankelijk niemand hen opvolgde.
Mozkito Lisette en haar man Staaf Vandermeeren in 2013, toen ze eigenlijk aan stoppen dachten maar verder deden omdat aanvankelijk niemand hen opvolgde.
In woonzorgcentrum Mater Dei in Heikruis is Lisette Defreyn op 82-jarige leeftijd overleden. Lisette was actief in verschillende Lembeekse verenigingen maar vooral gekend bij de duizenden bedevaarders die tijdens de Sint-Veroonmars op Paasmaandag even halt hielden bij haar en haar man Staaf.

Lisette en haar man Staaf serveerden veertig jaar lang jenevertjes en ander lekkers aan de bedevaarders wanneer de kasdragers van Sint-Veroon er stopten om te bidden aan het kapelletje op het kruispunt van Maasdal en Veugeleer. Elk jaar verdrongen honderden pelgrims zich aan de lange tafel waar het koppel meestal niet kon volgen met het inschenken van ‘druppel’ of warme chocomelk. De kinderen kregen van Lisette zelfs een wafel of een paaseitje in de handen gestopt, al konden ook de oudere bedevaarders dat wel smaken. 

Het was voor onze mannen elk jaar de laatste stop voor we met de soldaten verzamelden aan ons lokaal. Meestal moest het dan wat sneller gaan om nog op tijd te zijn maar voor Lisette en Staaf maakten de muzikanten graag tijd omdat ze er zo goed ontvangen werden

Commandant Johan Devogeleer

Escargots

De soldaten van Soldatenclub Congo trakteerde ze elk jaar tijdens de reveille op lekkere escargots. “Het was voor onze mannen elk jaar de laatste stop voor we met de soldaten verzamelden aan ons lokaal”, vertelt commandant Johan Devogeleer van de Koninklijke Soldatenclub Congo. “Meestal moest het dan wat sneller gaan om nog op tijd te zijn maar voor Lisette en Staaf maakten de muzikanten graag tijd omdat ze er zo goed ontvangen werden. Behalve de reveille speelden ze er ook nog wat andere muziek uit dankbaarheid.”

Lisette Defreyn en Gustaaf Vandermeren stonden in weer en wind klaar voor de bedevaarders van de Sint-Veroonmars, zelfs toen er sneeuw lag in 2008 (foto).
Bart Kerckhoven Lisette Defreyn en Gustaaf Vandermeren stonden in weer en wind klaar voor de bedevaarders van de Sint-Veroonmars, zelfs toen er sneeuw lag in 2008 (foto).

Een paar jaar geleden moesten zowel Lisette als Staaf om gezondheidsredenen afhaken. “We zeiden vorig jaar al dat het de laatste keer was”, vertelde Lisette in 2013 nog aan deze krant. “We doen het al zo lang en we worden er niet jonger op. Maar omdat niemand het overneemt besloten we toch nog verder te doen. Ik kan het me niet laten. Dit hoort bij de Sint-Veroonmars.” 

Traditie wordt voortgezet

Hun afscheid betekende uiteindelijk niet dat de mooie traditie van het koppel verloren gegaan is. Intussen zijn het namelijk de buren die voortaan de jenever en de warme chocomelk schenken aan de bedevaarders. En zelfs de reveille wordt er nog steeds door de Congo geblazen in een huis in de buurt. Voor Lisette was Paasmaandag dan ook nog meer dan voor een andere Lembekenaar een hoogdag. Ze woonde intussen drie jaar in Mater Dei en overleed voorbije vrijdag aan een slepende ziekte. Op vrijdag 16 augustus wordt er afscheid genomen van Lisette in de Sint-Veroonskerk in Lembeek tijdens een viering die start om 10 uur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.