Laatste Mariaprocessie 'oude stijl'

BROEDERSCHAP HEEFT KONINGSPAAR AL UITGENODIGD VOOR EDITIE 2018

De processie in 2014. We zien het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle dat rondgedragen wordt.
Foto Mozkito De processie in 2014. We zien het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle dat rondgedragen wordt.
Op Pinksterzondag gaat in Halle de laatste Mariaprocessie 'oude stijl' uit. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle wil in 2018 uitpakken met een vernieuwde processie, als orgelpunt van 750 jaar Mariadevotie. "We hebben zelfs al een uitnodiging naar het Koninklijk Paleis gestuurd", zegt Jos Maillard, waarnemend voorzitter van de Broederschap.

Het is nog wachten tot zondag 15 mei om de Mariaprocessie opnieuw door de Halse straten te zien trekken. Het is meteen het tweejaarlijkse hoogtepunt van bedevaartmaand mei, wanneer duizenden bedevaarders naar de Sint-Martinusbasiliek trekken om er te bidden aan het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. "De processie vertelt opnieuw het verhaal van de schenking van het beeld tot vandaag", zegt Maillard. "Zeshonderd figuranten en dertig paarden nemen deel. Veel van die figuranten komen uit Halle zelf. Zo zijn er 120 deelnemers uit de wijk Wolvendries. Maar ook leden van de Koninklijke Toneelgroep Volharding en zelfs carnavalsorganisator Halattraction stappen mee. Al wordt de zoektocht naar figuranten wel elk jaar moeilijker." Net als in 2014 stappen ook nu een vijftal bellemannen mee om de verschillende scènes aan te kondigen. Ook dansers en muzikanten moeten de processie meer kleur geven.

Jubileumjaar

Het is meteen ook de laatste keer dat de Mariaprocessie in de huidige vorm uitgaat. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle maakt zich immers op voor een jubileumjaar. In 2017 is het exact 750 jaar geleden dat de Graven van Henegouwen en Holland het beeld schonken. "Het hoogtepunt van dat jubileumjaar wordt een volledig vernieuwde Mariaprocessie met Pinksteren 2018", vertelt Jos. "We moeten die nieuwe processie natuurlijk nog helemaal uitwerken. Maar we willen er wel nog meer de culturele verenigingen bij betrekken, en dat ook al volgend jaar, wanneer het jubeljaar start. De vraag werd al gelanceerd op de cultuurraad en ik denk dat er veel verenigingen zijn die willen meewerken."


De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle hoopt in 2018 zelfs op koninklijk bezoek. "We hebben een uitnodiging gestuurd naar het Koninklijk Paleis", legt Jos uit. "Ze hebben het bericht ontvangen, maar een bevestiging van de komst van het koningspaar hebben we natuurlijk nog niet gekregen. We hopen wel dat Koning Filip en Koningin Mathilde de processie zullen bijwonen. Vijftig jaar geleden waren Koning Boudewijn en Koningin Fabiola aanwezig bij het vorige grote jubeljaar. Het bruidsboeket van de koningin is ook nog steeds in de basiliek te zien. Er is dus wel een speciale band en het zou een grote eer zijn mochten ze komen."


De processie vertrekt om 15 uur. Vanaf de Leide gaat het via Vondel, Possozplein, Grote Markt, Melkstraat, Beestenmarkt, Volpestraat, Oudstrijdersplein, Louis Theunckenstraat, Arkenvest en Parklaan weer richting Vondel. Het parcours werd aangepast door werken in de Basiliekstraat. Aansluitend is er een misviering in het Mariahof.