Kris offert feestnacht op om met Lijnbus te rijden: “Ik neem een speaker mee en draai muziek voor de ambiance”

Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn is er klaar voor om er met de jaarwisseling opnieuw op uit te trekken met de feestbus.
Mozkito Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn is er klaar voor om er met de jaarwisseling opnieuw op uit te trekken met de feestbus.
Werken met oud en nieuw: het heeft voor- en nadelen. Daar kan Kris De Leenheer over meespreken. Al een vijftal jaar zit hij achter het stuur van een feestbus van De Lijn en ook nu zal je hem in de regio Halle kunnen aantreffen. “We hebben zakjes zand mee en mogen water halen in een nachtwinkel”, knipoogt hij als we het over jongeren hebben die boven hun theewater meerijden.

Kris vat het rijden met een Lijnbus tijdens de jaarwisseling enorm positief op. “De mensen willen die nacht vooral ambiance maken”, zegt hij. “Daar voorzie ik mij ook op. Ik neem een draadloze speaker mee op mijn bus en met een USB-stick kan ik feestliedjes draaien. De reizigers hebben die nacht in het algemeen een heel andere mentaliteit. Vrijwel iedereen is enorm vriendelijk en zegt goedendag als ze opstappen. Ze bedanken mij ook om hen naar huis te brengen. Het lijkt dat ze mijn werk die nacht meer appreciëren tegenover in de week. Hoe ze reageren geeft gewoon een boost om het te blijven doen, nu voor mij de vijfde keer sinds ik 2012 chauffeur bij De Lijn werk. Persoonlijk vind ik het ook goed dat we de feestvierders een alternatief aanbieden om veilig ergens te geraken.”

Kalm op weg

Ook het rijden tijdens die nacht is volledig anders. “Opvallend kalmer dan anders”, weet De Leenheer. “Al kom je soms wel eens een zot tegen, over het algemeen is het veel rustiger en aangenamer rijden. Zelf rij ik ook gewoon liever ‘s avonds of ‘s nachts.” Dit jaar rijdt hij van 21.45 uur tot 6.05 uur. Thuis zitten is ook niet aan hem besteed. “Met de familie vieren we vooral Kerstmis”, legt hij uit. “En met Nieuwjaar werkt mijn vrouw altijd. Daarom kies ik ervoor om zelf ook te werken.”

Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn zit met de jaarwisseling opnieuw een hele nacht achter het stuur van een feestbus.
Mozkito Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn zit met de jaarwisseling opnieuw een hele nacht achter het stuur van een feestbus.

De reizigers hebben die nacht in het algemeen een heel andere mentaliteit. Vrijwel iedereen is enorm vriendelijk en zegt goedendag als ze opstappen. Ze bedanken mij ook om hen naar huis te brengen. Het lijkt dat ze mijn werk die nacht meer appreciëren tegenover in de week. Hoe ze reageren geeft gewoon een boost om het te blijven doen

Buschauffeur Kris De Leenheer

Zand tegen kotsers

Maar het is uiteraard niet altijd rozengeur en maneschijn. “Je houdt er een vuile bus aan over en die moet je dan op het einde zelf kuisen, maar dat pak ik er met plezier bij”, klinkt het. “En voor de eventuele kotsongelukjes hebben we zakjes zand mee. Op het eindpunt in Halle mogen we ook een emmer water vullen in een nachtwinkel. Het spelletje ‘belleke trek’ komt dan ook wat vaker voor, maar ik kan daar wel mee omgaan. Dat moet ook: die nacht is iederéén wat losser.”

Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn in een bus die nu nog proper is, “maar dat kuisen neem ik er met plezier bij”.
Mozkito Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn in een bus die nu nog proper is, “maar dat kuisen neem ik er met plezier bij”.

Aftellen op de bus?

“Nee, dat doe ik met andere chauffeurs”, legt Kris uit. “Van 23.45 uur tot 1 uur staan we stil aan het station van Halle. Onder elkaar keken we de vorige jaren dan altijd naar het vuurwerk. Het is niet zo dat we elk iets speciaal meenemen om te eten. Vroeger kregen we van De Lijn wel een koud buffet, maar dat is niet meer het geval. Uit dankbaarheid kregen we vorig jaar dan wel streekproducten en een powerbank.”

En in Lennik werd hij al eens bijna een woning ingetrokken. “Ik stond stil, wat verder dan de halte”, vertelt De Leenheer. “Enkele mensen die in een huis aan het vieren waren maar buiten een sigaretje gingen roken vonden dat vreemd en kwamen eens kijken. Ze drongen dan wat aan om met hen naar binnen te gaan in plaats van op mijn bus te blijven, maar daar paste ik voor.” 

Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn is er klaar voor om er met de jaarwisseling opnieuw op uit te trekken met de feestbus.
Mozkito Chauffeur Kris De Leenheer van De Lijn is er klaar voor om er met de jaarwisseling opnieuw op uit te trekken met de feestbus.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem merken

  bedankt

 • Jarne Hendrix

  De overheid moest hier een vergoeding voor geven, respect!

 • marc sleeckx

  Wa ne held . Werk al 35 jaar met de feestdagen in de bakkerij . En nog honderden met die de nacht doen . Verpleging .horeca. veiligddiensten enz . Chapeau voor de lijn die niet staken

 • Guido Verbist

  Zet zich in voor zijn job,de maatschappij en stelt vele mensen tevreden bij aanvang van het nieuwe jaar dat ze veilig thuis geraken.Wat een voorbeeld ?