Juffen Sonia en Greta vieren allerlaatste schooldag

De leerlingen komen samen op de speelplaats om juf Greta Van Acker uit te wuiven met een liedje en bijhorende dans.
Mozkito De leerlingen komen samen op de speelplaats om juf Greta Van Acker uit te wuiven met een liedje en bijhorende dans.
Voor de leerlingen is gisteren de grote vakantie gestart, maar voor enkele juffen was het ook de laatste dag van hun carrière. In Halle en Asse namen de kinderen zo afscheid van twee gewaardeerde dames, die door de jaren heen honderden leerlingen op weg hielpen.

Zorgjuf Sonia Muyldermans (60) beleefde een emotionele laatste dag in de Halse basisschool Zilverberk. Haar collega's wuifden haar uit met een onvergetelijke haka (een Nieuw-Zeelandse krijgersdans), gevolgd door een groepsknuffel in tranen. Sonia ging op 1 september 1981 aan de slag in Zilverberk, toen de huidige directeur Tom Van Cutsem er nog als 9-jarige knaap in de schoolbanken zat. Tussendoor werkte ze nog tien jaar elders, om in 2003 definitief terug te keren. "Ze was dé zorgjuf van de school", aldus directeur Van Cutsem. "Honderden kinderen - klein en groot - heeft ze geholpen. Voor onze school is ze een monument." Ook Sonia's man, haar dochter en haar moeder waren van de partij op haar afscheidsfeestje. Net als kleindochter Mano, die samen met de andere kinderen een dansje opvoerde in de grote turnzaal.

Zorgjuf Sonia wordt overmand door emoties wanneer haar collega's haar nog eens in de bloemetjes zetten.
Mozkito Zorgjuf Sonia wordt overmand door emoties wanneer haar collega's haar nog eens in de bloemetjes zetten.

Dans en liedje

In vrije basisschool De Kleine Wereld in Asse namen de leerlingen afscheid van juf Greta Van Acker. Dat deden ze met een liedje en een groepsdans. Greta begon haar carrière in 1977, in het toenmalige Ascanusinstituut. "In 1980 meldden de paters me dat er voor mij geen plaats meer was", vertelt Greta. "Daarom heb ik ook vier jaar op het kabinet van landbouwminister De Keersmaecker gewerkt. Ik ben uiteindelijk teruggekeerd, en nooit meer weggegaan. Aan mijn afscheid hou ik een dubbel gevoel over. Ik ben blij dat ik nu een leven kan beginnen waarin niets moet en alles mag. Ik zal ook meer tijd voor de kleinkinderen hebben. Maar ik zal het contact met de leerlingen en de collega's enorm missen. Ik heb gelukkig een goede opvolgster. Dat maakt me alvast blij." (WDS)