Hyacintenfestival gaat derde editie in: meer gratis bussen zullen bezoekers naar Hallerbos brengen

Als de boshyacinten bloeien in het Hallerbos, zijn de fotografen steevast op post.
Mozkito Als de boshyacinten bloeien in het Hallerbos, zijn de fotografen steevast op post.
In april kleurt het Hallerbos weer paars, want dan zorgen de wilde hyacinten voor een prachtig spektakel. De organisatie van het Hyacintenfestival verwacht weer tienduizenden bezoekers. Kleine nieuwigheden: meer gratis bussen en gedetailleerder telsysteem.

De lente is weer in het land, het is aftellen naar de jaarlijkse bloei van de wilde boshyacinten. Het natuurfenomeen zorgt voor prachtige bloementapijten in het befaamde Hallerbos. Sinds 2013 wordt het bos overspoeld door toeristen en natuurliefhebbers. Om de natuur te beschermen en alles in goede banen te leiden, werd in 2017 het Hyacintenfestival in leven geroepen. De stad Halle slaat de handen in mekaar met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Vlaams gewest om tienduizenden toeristen te verwelkomen.

Meer shuttlebussen

De organisatie van het Hyacintenfestival gaat door op het elan van vorig jaar. Er wordt vooral meer ingezet op de gratis shuttlebussen van De Lijn. “We investeren 25.000 euro in pendelbussen om elke bezoekers op een vlotte en comfortabele manier tot in het hart van het paarse bloementapijt te brengen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Dat is een verhoging van 6.000 euro. Vooral tijdens de laatste twee weekends van april zullen de bussen bijna constant bezoekers vervoeren. NMBS biedt wel geen voordelige B-Dagtrip aan. Door de lage vraag stapte de treinmaatschappij van deze vervoersformule af.”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (midden) had een leuke aankondiging: het Vlaams gewest verhoogt het budget tot 25.000 euro voor de gratis shuttlebussen van De Lijn.
Mozkito Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (midden) had een leuke aankondiging: het Vlaams gewest verhoogt het budget tot 25.000 euro voor de gratis shuttlebussen van De Lijn.

Shoppingbus

De stad Halle wil de vruchten plukken van de toeristische toeloop. Daarom roept het de shoppingbus in het leven. “Deze bus vormt de verbinding tussen het Hallerbos en onze historische stad”, zegt burgemeester Marc Snoeck (sp.a). “Zo kunnen we de toeristen laten kennismaken met onze troeven. Ze kunnen, naast onze winkel, terecht bij onze horecazaken. We willen de lokale handelaars laten meegenieten van het succes van het Hallerbos.”

Verhoogde sociale controle

ANB zorgt voor een goede gang van zaken binnen het Hallerbos. Er zal nog meer bewegwijzering aanwezig zijn, zodat de bezoekers de juiste wandelpaden nemen. ANB-beheerder Patrick Huvenne merkt wel een betere mentaliteit bij de wandelaars. “We merken dat ze zich strikter aan de regels aan”, aldus Huvenne. “De sociale controle is groter en onze vrijwilligers houden een oogje in het zeil. We blijven echter waakzaam: wie op een boshyacint staat, kan de plant meteen vernielen. Het bloementapijt kan zo gevoelig kleiner worden - wat we ten koste willen vermijden.”

Midden april zullen de eerste hyacinten het Hallebos een paarse kleur geven.
Mozkito Midden april zullen de eerste hyacinten het Hallebos een paarse kleur geven.

Andere hyacintenbossen

Het succes van het Hallerbos is groot, maar ANB kan de toeloop van toeristen enigszins aan. Toch zet het andere bossen in de schijnwerpers. Het Hallerbos is niet het enige bos waar er wilde boshyacinten bloeien. “Van Engeland tot de rand van Brussel groeien de boshyacinten in de bossen”, aldus Huvenne. “In België heb je prachtige paarse tapijten in onder meer het Muziekbos, Neigembos of rond de Kemmelberg. Het Hallerbos springt erbovenuit door de grootte van het bloementapijt. Om die andere bossen meer bekendheid te geven, zoeken we vrijwilligers om alles te coördineren. Momenteel hebben we 12 kandidaten, maar mensen mogen zich altijd aanmelden.”

Wanneer de bloei van het de boshyacinten start, hangt af van de weersomstandigheden. Midden april start de bloei. Normaal zijn de laatste paarse bloemen verdwenen aan het begin van de maand mei. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.