Hou het PokéProper, please!

AFFICHECAMPAGNE MOET SPELERS AANMANEN OM ROMMEL OP TE RUIMEN

De stad gooit Pokéballs (in het stadspark), maar ook Pokémon als Zubat en Squirtle in de strijd.
Mozkito De stad gooit Pokéballs (in het stadspark), maar ook Pokémon als Zubat en Squirtle in de strijd.
Pokémon Go stuurt z'n spelers - letterlijk - wandelen, en dat is mooi. Maar het nadeel is dan weer dat die spelers tijdens de 'jacht' ook heel wat zwerfvuil achterlaten. Daarom lanceert het stadsbestuur nu een campagne waarbij Pickachu en z'n vriendjes via affiches vragen om je rommel in de vuilnisbak te werpen.

Wil je een sterke Pokémontrainer worden en zoveel mogelijk van de illustere diertjes vangen? Dan moet je de deur uit, en liefst richting stedelijke centra. Daar vind je immers heel wat PokéStops, oftewel bekende punten in het straatbeeld waar je bijvoorbeeld de broodnodige Pokéballs kan krijgen. Maar je kan zo'n PokéStop ook uitrusten met lokaas, waardoor er meer Pokémon op afkomen. "De meeste spelers blijven er dus wel een tijdje zitten", zegt schepen van Milieu Peggy Massien (sp.a). "En dan hebben ze iets te eten of te drinken bij zich. Maar de verpakkingen gooien ze meestal gewoon op de grond, en dus hebben onze arbeiders al even meer werk om alles op te ruimen."


De communicatiedienst en de milieudienst werkten daarom samen een campagne uit, waarbij ze de populaire app gebruikten voor inspiratie. Op verschillende plaatsen in de stad zie je nu affiches met slogans als 'Pikachu houdt van propere PokéStops', 'Hou het Poképroper, please!', 'Squirtle houdt niet van sluikstort', of 'Zubat houdt niet van zwerfvuil'. Die twee laatsten zijn bekende Pokémon, die dus opdraven als maskottes in de strijd tegen zwerfvuil. "De communicatiedienst heeft dat goed uitgewerkt", vindt Massien. "Die Pokémon Go-spelers zijn meestal jong en de boodschap moet dus op een leuke manier gebracht worden om hen zover te krijgen dat ze hun afval in de vuilnisbak droppen. Ik hoop nu vooral dat het aanslaat."

Mozkito

Meerdere locaties

Oorspronkelijk was het de bedoeling om alleen in het stadspark affiches op te hangen, maar op het schepencollege werd het voorstel gelanceerd om ook andere plaatsen onder handen te nemen. Sinds gisteren zijn de affiches zo ook te vinden aan de parking van sportcomplex De Bres, het Stationsplein en aan het stadhuis.


Toen wij maandag langs de PokéStops in Halle trokken, lag er wel amper zwerfvuil. "Ik gooi mijn afval altijd in de vuilnisbak en dat verandert niet omdat ik nu Pokémon Go speel", vertelt Gregory, die met drie vrienden vanuit Tubeke naar Halle kwam om de PokéStop in het Albertpark te bezoeken. "Maar ik heb wel al gemerkt dat er op sommige plaatsen al veel mensen geweest zijn: de vuilnisbakken zitten er vol, of er slingeren blikjes en papiertjes rond."


Zwerfvuil blijkt voorlopig in Halle wel het enige minpunt van de Pokémonhype te zijn. Grote incidenten of ongelukken zijn er nog niet geweest.

Mozkito