Hooligans Standard voeren raid uit op fanclub Anderlecht en vallen toegesnelde ambulanciers aan

De politie bleef nog een tijdje een oogje in het zeil houden
Mozkito De politie bleef nog een tijdje een oogje in het zeil houden
Hooligans van Standard Luik hebben zaterdagmiddag aanhangers van RSC Anderlecht aangevallen tijdens het jaarlijks eetfestijn van hun vereniging in de feestzaal achter de Don Boscokerk in Halle. Twee ambulanciers die toevallig passeerden werden ook aangevallen. De brandweerzone en beide voetbalclubs veroordelen het geweld. 

Een supportersclub van RSC Anderlecht hield zaterdagmiddag haar traditioneel eetfestijn in de feestzaal achter de Don Boscokerk in Halle. Het fijn samenzijn werd verstoord door tal van Standard-hooligans die afgezakt kwamen om de confrontatie aan te gaan. Volgens berichten op sociale media waren er op dat moment maar een tiental RSCA-supporters aanwezig, terwijl de Luikse aanhangers met minstens dubbel zoveel personen waren.

Ambulanciers

Een ziekenwagen van brandweerzone Vlaams-Brabant West passeerde er toevallig op de terugweg na een interventie. “Onze twee ambulanciers zagen in de verte dat er een vechtpartij op de steenweg aan de gang was”, aldus de brandweerzone. “Toen ze aan de locatie zelf kwamen, zagen ze iemand op het voetpad liggen. Omdat onze mensen wisten dat er zich een schermutseling had voorgedaan, haalden ze het gewonde slachtoffer onmiddellijk naar binnen. Een van de twee collega’s nam vervolgens plaats achter het stuur, maar toen doken er plots een 25-tal gemaskerde mannen op die de ziekenwagen aanvielen. Daarbij werd onder meer een deuk in het koetswerk geslagen. De ambulanciers gingen er onmiddellijk vandoor en brachten de patiënt over naar het ziekenhuis.” Het slachtoffer viel volgens de lokale politie aan de Anderlechtse kant. 

Er werd een deuk in de ziekenwagen geslagen.
Mozkito Er werd een deuk in de ziekenwagen geslagen.

Een politieploeg die toevallig in de buurt was, zag de schermutseling gebeuren en begaf zich onmiddellijk ter plaatse, waarop de groep uit elkaar stoof. De politiemensen riepen de hulp in van andere ploegen. “Drie Standard-aanhangers werden bestuurlijk aangehouden voor het verstoren van de openbare orde”, zegt commissaris Steven De Rycke. “Bij dit soort vechtpartijen is het uiteraard moeilijk om daders te identificeren en te achterhalen wie wat gedaan heeft, maar we hebben een onderzoek geopend om dit alles uit te zoeken.”

“We veroordelen dit soort van geweld uiteraard”, valt bij de brandweer te horen. “De twee betrokken personeelsleden zijn danig onder de indruk en krijgen de nodige bijstand van het Firefighter Stress Team (FIST), dat brandweerlieden bijstaat na traumatische gebeurtenissen. Ook onze officieren en zonecommandant majoor Bert Heylen kwamen naar de Halse brandweerpost om een gesprek met de twee betrokken personeelsleden te hebben.”

Ook Anderlecht-keeper Thomas Didillon liet zich op sociale media uit over de gebeurtenissen.
Instagram/tomdidillon Ook Anderlecht-keeper Thomas Didillon liet zich op sociale media uit over de gebeurtenissen.

Voetbalclubs reageren

Ook beide voetbalclubs veroordelen het geweld. “De club veroordeelt de aanval waarvan een deel van onze fans vandaag slachtoffer zijn geworden”, laat RSC Anderlecht op sociale media weten. “We wensen veel sterkte aan de slachtoffers en onderzoeken welke juridische stappen we zullen ondernemen.” Ook Standard Luik plaatste een bericht op de website: “We vernamen het nieuws over het incident waarbij personen zouden geïdentificeerd zijn als ‘supporters’ van onze club. We keuren deze incidenten ten zeerste af. Ze schaden het imago van onze club, waarvan ze beweren supporter te zijn, maar ook het imago van onze talrijke sympathisanten die zichzelf helemaal niet herkennen in dergelijk betreurenswaardig gedrag.” Ook Anderlecht-keeper Thomas Didillon liet zich op Instagram uit over de gebeurtenissen: “Mijn gedachten gaan uit naar onze supporters die slachtoffer werden van agressie.” 

Er werd een deuk in de ziekenwagen geslagen.
Mozkito Er werd een deuk in de ziekenwagen geslagen.
Er werd een deuk in de ziekenwagen geslagen.
Mozkito Er werd een deuk in de ziekenwagen geslagen.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Traen

  Knap gedaan van die ambulanciers! Hoop dat ze de juiste begeleiding krijgen en zo hun job kunnen blijven uitoefenen. Hulpdiensten aanvallen dient zwaar gestraft te worden. De clubs in kwestie kunnen al eens beginnen met ze (levenslang?) te schorsen, het zijn geen supporters maar misdadigers van het laagste soort.

 • Norbert Bauwens

  Het heeft met voetbal te maken dus is er geen probleem. Zo lang ze zich misdragen rond een voetbalveld denken ze niet aan de echte problemen. Geldt al van in de tijd van de Romeinen, een ongelukkig volk??????...….geef ze brood en spelen.

 • JOS CAERS

  Deze personen levenslang opsluiten

 • Tina Colpaert

  En sportief dat die gasten zijn hun verstoppen met bivakmutsen en laf mensen aanvallen die willen helpen hoe super moeten die zich voelen marginaal gasten zeker?

 • Albert Hendrix

  Als het een andere sport was ze was al verboden geweest.