Feestzaal Rodenem opent deuren

OP GRONDVESTEN LEGENDARISCH CARNAVALSCAFÉ VERRIJST COMPLEET NIEUW GEBOUW

Bijna drie jaar nadat baas Herman Sluys (foto linksonder) zijn laatste pint tapte in café Oud Rodenem, openen nieuwe eigenaars Dumitru en Ania (foto linksboven) er de volledig moderne feestzaal Rodenem.
Mozkito Bijna drie jaar nadat baas Herman Sluys (foto linksonder) zijn laatste pint tapte in café Oud Rodenem, openen nieuwe eigenaars Dumitru en Ania (foto linksboven) er de volledig moderne feestzaal Rodenem.
Op de grondvesten van het gesloopte café Oud Rodenem is de nieuwe feestzaal Rodenem in het gelijknamige Halse gehucht verrezen. Dumitru Hurgoi (48) en zijn vrouw Ania (52) kochten het versleten café om het met de grond gelijk te maken. "De muren stonden scheef en er waren amper funderingen", vertelt Dumitru. "Afbreken en opnieuw beginnen was de enige mogelijkheid."

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat Herman Sluys in Oud Rodenem zijn laatste pinten tapte. Hij woont tegenwoordig aan de overkant van de straat en het uitzicht vanaf die kant is sinds enkele maanden wel veranderd. Het café waar Herman Sluys 31 jaar lang klanten bediende is met de grond gelijk gemaakt. De nieuwe eigenaar Dumitru Hurgoi gooide alles plat en bouwde een moderne feestzaal aan de Kanaalstraat. Dumitru is Roemeen maar woont al twintig jaar in ons land. Zijn vrouw Ania is Poolse. Ze wonen sinds zeven jaar in Lillois-Witterzée, een deelgemeente van Eigenbrakel. "We hebben drie kinderen", vertelt Dumitru. "Zij inspireerden ons in zekere zin om hier een feestzaal te bouwen. We moesten de voorbije jaren zelf een feestzaal huren voor een verjaardag of een trouwfeest. Maar we vonden dat er zo weinig leuke zalen te vinden waren. Toen we hoorden dat het café en de zaal hier te koop stonden zagen we de kans om zelf iets uit de grond te stampen." Dumitru besefte wel pas na de aankoop dat Oud Rodenem intussen afgeleefd was. "De muren stonden scheef", vertelt hij. "Het café had zelfs geen fundering meer. Ik wilde het eerst allemaal renoveren maar dat had geen zin meer. Ik ben zelf aannemer en besliste daarom om alles te slopen. Het was beter zo."

Mozkito

In alle stilte opgetrokken

De voorbije maanden werd in alle stilte een compleet nieuwe zaal opgetrokken. Oud Rodenem is volledig verdwenen en maakt nu plaats voor feestzaal Rodenem. "Ik vond het belangrijk om de naam Rodenem te behouden", zegt Dumitru. "Oud Rodenem heeft voor veel mensen wat betekend. Wij zijn hier nu met iets nieuws gestart maar we willen de link met Rodenem behouden. Het gehucht heeft ook een lange geschiedenis. Ik heb het zelf al uitgepluisd en er was eigenlijk al sprake van Rodenem nog voor er van Halle gesproken werd." De zaal van Oud Rodenem was vroeger meer dan eens het decor voor een feestje van carnavalisten. Maar Dumitru en Ania zijn niet van plan om er een fuifzaal van te maken.

Mozkito

Vooral familiefeestjes

"Hier kunnen tachtig mensen in", vertelt Dumitru. "De bedoeling is om hier vooral familiefeestjes te laten doorgaan. Het decor speelt daar ook op in. Er is wel plaats voor een discobar. Verder moeten de huurders zich steeds houden aan de regels van het stadsbestuur. Er is een keuken en mensen kunnen kiezen om zelf een traiteur te laten komen of een beroep te doen op onze diensten." Ania valt meteen in wanneer de keuken ter sprake komt. "In de familie hebben we allemaal onze eigen specialiteiten", lacht ze. "De mensen kunnen hier het beste van de Roemeense, Poolse, Italiaanse en Belgische keuken geserveerd krijgen. En ook onze versieringen kunnen in allerlei kleuren aangepast worden. Van een doopsel tot een verjaardag en een huwelijk; voor iedereen hebben we wat in de aanbieding."


Herman Sluys is intussen alvast positief over de komst van de feestzaal. "Het zijn sympathieke mensen die rekening houden met de buren", zegt Herman.


"Ik kan best begrijpen dat Oud Rodenem versleten was na al die jaren. Dat er dan iets nieuws in de plaats komt is zeker normaal. Ik ben dus blij voor hen dat alles nu klaar is."