Ere-Ridder, net zoals Jamie Oliver

RIDDERSCHAP DER BROUWERS SCHENKT BIERLIEFHEBBER JOHAN MADALIJNS PRESTIGIEUZE TITEL

Johan 'Wanne' Madalijns krijgt zijn oorkonde uit handen van Grootmeester Frank Boon, de man achter de geuze en kriek uit Lembeek.
Mozkito Johan 'Wanne' Madalijns krijgt zijn oorkonde uit handen van Grootmeester Frank Boon, de man achter de geuze en kriek uit Lembeek.
Bierliefhebber Johan Madalijns mag zich voortaan Ere-Ridder van het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers noemen. Een prestigieuze titel, die hij deelt met persoonlijkheden als de voormalige Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman en de Britse tv-kok Jamie Oliver. "Een mooie erkenning voor het werk dat ik in mijn hobby steek."

Johan Madalijns (50) - Wanne voor de vrienden - kreeg zijn titel tijdens een plechtige ceremonie in de statige abdij Notre-Dame van Orval. Hij hoort voortaan bij het Ridderschap van de Roerstrok der Brouwers, dat sinds 1946 bestaat en de tradities en de waardigheid van het edele brouwersambacht hoog in het vaandel draagt.


Elk jaar vieren de Belgische brouwers het Feest van Koning Gambrinus, en net op die dag werd Wanne officieel benoemd tot Ere-Ridder. Uitgerekend Frank Boon, de brouwer van geuze en kriek in Lembeek, mocht als Grootmeester de oorkonde overhandigen. "Ik ken Frank goed, maar toch was hij het niet die me voorgedragen heeft", verklapt Wanne. "Dat waren de mensen van Duvel Moortgat. In 2010 daagde ik hen, samen met mijn vrienden van De Lambikstoempers (de bierproeversvereniging waar Wanne al jaren voorzitter van is, red.), uit om het eenmalige brouwsel van de Tripel Hop opnieuw op de markt te brengen. Bij Duvel Moortgat werd de weddenschap op een bierviltje gekrabbeld en de bedoeling was om tienduizend mensen warm te maken voor Tripel Hop. Wat later bleken er liefst 17.000 mensen ons te steunen. Het bier werd sindsdien al jaarlijks uitgebracht en wordt nu zelfs vast in het aanbod opgenomen."


Maar Wanne is veel meer dan de man die Duvel Tripel Hop opnieuw op de kaart zette. "Bier is nu eenmaal mijn passie", vertelt hij. "Ik ben voorzitter van De Lambikstoempers, zit in het bestuur van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren en ben actief in verschillende andere verenigingen. Bovendien ben ik ook amateurbrouwer."

Mozkito

Bierjournalist

Wanne geeft in Vlaanderen ook lezingen, en leidt proeverijen om Belgische bieren te promoten. Intussen mag hij zich zelfs al bierjournalist noemen, en nu is er ook de benoeming tot Ere-Ridder. "Ik ben wel vereerd", zegt Wanne. "Het Ridderschap heeft heel wat bekende Ere-Ridders in de rangen, zoals de voormalige Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, oud-burgemeester van Brussel Freddy Thielemans, en zelfs de Britse televisiekok Jamie Oliver. Het is een mooie erkenning voor al het werk dat ik al in mijn hobby gestoken heb. Maar het is ook gewoon leuk dat mensen die vooral gepassioneerd zijn door bier, Ere-Ridder kunnen worden."