Eerste werken nieuwe Zuidbrug starten maandag

De eerste werken voor de aanleg van de Zuidbrug starten op 10 september. Enkele maanden geleden werden al grondboringen uitgevoerd, maar nu laat De Vlaamse Waterweg de werf inrichten en zal er ook een tijdelijk jaagpad aangelegd worden.

Er wordt vanaf maandag gewerkt op rechteroever aan de kant van de Vogelpers. Zo wordt in een eerste fase een tijdelijk jaagpad aangelegd langs de spoorlijn. Zo blijft de doorgang langs het Kanaal Brussel-Charleroi gegarandeerd. Prijskaartje: 225.000 euro. De bomen naast de sporen moeten daarvoor wel gekapt worden net als ander groen dat tussen de spoorlijn en het kanaal groeit. Het gaat in totaal om 0,96 hectare groen dat dat gecompenseerd wordt met de aanplanting van een dubbel zo groot bos op de site zelf en op de grond tussen de Zenne en het kanaal aan het Kasteelpark. Het bos wordt daar aangeplant in het najaar van 2019. Van zodra het tijdelijk jaagpad langs de spoorlijn in gebruik is genomen, zal de aannemer beginnen met de bouw van de nieuwe rechteroever over een afstand van 205 meter.


Op de linkeroever zal de oever langs de Suikerkaai vernieuwd worden. Die werken starten eind dit jaar en worden afgestemd met de geplande bouw van de nieuwe brug over de Zenne op de René De Boecklaan. De bouw van de boogbrug zelf zal pas in de loop van volgend jaar starten wanneer alle oeverwerken achter de rug zijn. De totale kostprijs van de brug bedraagt 16 miljoen euro. (BKH)