Drinkwaterfactuur tot 42 euro lichter

GEMEENTEN STAPPEN UIT INTERCOMMUNALE VIVAQUA

Mozkito
Gezinnen in de Zennevallei betalen vanaf volgend jaar tot 42 euro minder voor hun drinkwater. De gemeentebesturen zijn immers uit intercommunale Vivaqua gestapt, en kunnen nu een goedkopere leverancier kiezen. De hele operatie levert zowel Halle als Sint-Pieters-Leeuw al enkele miljoenen euro's op.

De verdeling van drinkwater zit al jaren verstrikt in een kluwen van intercommunales. Zo staat de intercommunale voor waterbedeling in Vlaams-Brabant IWVB in voor de voorziening in Sint-Pieters-Leeuw. Al gaat dat via de TMVW, die alles dan weer in onderaanneming doorspeelt aan Vivaqua. Die ingewikkelde constructies en de gesloten akkoorden maakten van de drinkwaterprijzen in de Zennevallei de duurste van Vlaanderen. Toen Vivaqua dan ook nog eens aankondigde te willen fusioneren met de Brusselse intercommunale Hydrobru, trok de Leeuwse burgemeester Luc Deconinck (N-VA) samen met zijn collega's aan de alarmbel. "Hydrobru heeft een schuld van meer dan 500 miljoen euro", legt Deconinck uit. "Dat fusieverhaal zou ons alleen maar meer op kosten gejaagd hebben."

Personeel overnemen

De Vlaamse gemeenten voerden de druk op en kunnen nu weg bij Vivaqua, op zoek naar een nieuwe drinkwaterleverancier. Zowel in Sint-Pieters-Leeuw als Halle wordt voor De Watergroep gekozen. "De prijs van het drinkwater zal in onze gemeente met zeven procent dalen", zegt Deconinck. "In totaal betalen de inwoners tot 2022 liefst een miljoen euro minder in vergelijking met het tarief van de IWVB." Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij uit 2016 blijkt dat een gezin in Sint-Pieters-Leeuw gemiddeld 518,58 euro betaalde voor drinkwater. Dat gezin zou nu dus 36 euro kunnen besparen. Tegelijk neemt De Watergroep de vestiging van IWVB langs de Alsembergsesteenweg over. "Ook het personeel wordt overgenomen", zegt Leeuws schepen van Openbare Werken Bart Keymolen (CD&V). "Ze behouden hun statuut en blijven dus met al hun ervaring aan de slag in de streek."


In Halle zullen de inwoners acht procent minder betalen voor hun drinkwater, oftewel een besparing van 42 euro per jaar per gezin. "De Watergroep leverde al drinkwater in Lembeek", zegt Hals schepen van Financiën Dieuwertje Poté (CD&V). "Nu kan iedereen genieten van een voordeligere factuur."

Twee keer langs kassa

Ook de stadskas vaart er wel bij. Toetreden tot De Watergroep levert Halle 3,8 miljoen euro op - geld dat betaald wordt om het drinkwaternet te mogen gebruiken. De uittrede bij Vivaqua levert nog eens 4,3 miljoen euro op, in de vorm van aandelen die uitbetaald worden. In Sint-Pieters-Leeuw gaat het in totaal om 6 miljoen euro voordeel. Drogenbos kijkt dan weer aan tegen 500.000 euro op de rekening. "Al waren wij wel tevreden over de dienstverlening en de prijzen van Vivaqua", zegt burgemeester Alexis Calmeyn (LVB/Drogenbos Plus). "Maar omdat de andere Vlaamse gemeenten weg wilden, moesten de vijf faciliteitengemeenten ook een knoop doorhakken. De prijs van het drinkwater dreigde tot een derde te stijgen door het vertrek van onze buren, en dat wilden we natuurlijk niet. Daarom treden ook wij uit Vivaqua en praten we nu met nieuwe leveranciers." In Beersel wordt pas eind volgende maand beslist met wie het gemeentebestuur in zee gaat. "Maar ook hier zal het een positief verhaal worden voor de inwoners", besluit burgemeester Hugo Vandaele (CD&V).