Dit pareltje moest volgens sommigen gesloopt worden...

Sint-Rochuskerk staat weer te blinken en krijgt bredere invulling

De  betonnen Sint-Rochuskerk mag opnieuw gezien worden.
Mozkito De betonnen Sint-Rochuskerk mag opnieuw gezien worden.
De laatste stellingen moeten nog verwijderd worden, maar de Sint-Rochuskerk staat intussen weer te pronken zoals negentig jaar geleden. Nu is het uitkijken naar de restauratie van het interieur, waarvoor de Vlaamse overheid eindelijk ook geld heeft vrijgemaakt.

Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) ging vrijdag samen met de overige leden van het stadsbestuur het resultaat van de maandenlange restauratiewerken bewonderen. "Is dit nu het gebouw dat afgebroken moest worden?", vroeg Pieters zich af in zijn toespraak. "Wie dat destijds zei, zal zich vandaag wel schamen, want het resultaat is prachtig. We zijn erg blij met de restauratie van de kerk, want zonder zou Sint-Rochus niet hetzelfde zijn."

Opmerkelijk mag de kerk zeker genoemd worden. Het gebouw werd opgetrokken in 1928, met een 'betonnen uitstraling'. Vandaag is het één van de laatste kerken in zijn soort. Door betonrot en vochtinsijpeling kwamen in de voorbije decennia stenen naar beneden, en groeiden er zelfs bomen door het dak. Vandaag is daar niets meer van te zien.

"De kerk mag opnieuw gezien worden", knikt ook Pierre De Bisschop, kersvers voorzitter van de kerkraad. "Niet alleen is het gebouw mooier geworden, het is nu ook veiliger voor wie er binnenstapt. In de voorbije jaren moesten immers heel wat maatregelen getroffen worden om ongelukken te voorkomen."

Het stadsbestuur en leden van de kerkraad bewonderden vrijdagnamiddag het resultaat van de restauratie.
Mozkito Het stadsbestuur en leden van de kerkraad bewonderden vrijdagnamiddag het resultaat van de restauratie.

Het was ook jarenlang wachten op subsidies van de Vlaamse overheid. Onlangs werd nog een tweede toelage van 660.000 euro toegezegd om ook het interieur van de kerk aan te pakken. Voorwaarde is wel dat de kerk ook voor andere activiteiten dan erediensten gebruikt zal worden. "Er zullen dus ook tentoonstellingen, culturele voorstellingen en andere activiteiten georganiseerd worden", zegt burgemeester Pieters. "Zolang het niet indruist tegen de kerkgeest. Om dit mogelijk te maken, worden er onder meer kleedkamers, douches en een uitgebreide belichting voorzien. Die extra investeringen, goed voor zo'n 750.000 euro, zijn voor rekening van de stad."

Intussen hebben zelfs al organisaties van buiten de stad de weg naar de Sint-Rochuskerk gevonden. "Vzw Orka heeft plannen om hier in februari of maart een voorstelling te organiseren", weet Pierre De Bisschop. "Dat betekent dat dit gebouw toch een zekere aantrekkingskracht heeft. Die mensen zochten een kerk in Brussel als decor, maar zullen wellicht uitwijken naar Halle."

Ook het interieur van de kerk kan binnenkort gerestaureerd worden.
Mozkito Ook het interieur van de kerk kan binnenkort gerestaureerd worden.
En dat het interieur een opknapbeurt kan gebruiken, mag blijken.
Mozkito En dat het interieur een opknapbeurt kan gebruiken, mag blijken.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.