De paarse magie van het Hallerbos, nu ook in boekvorm

De leden van de werkgroep ‘Zot van het Hallerbos’ stellen hun boek voor.
RV/Steven Teurlings De leden van de werkgroep ‘Zot van het Hallerbos’ stellen hun boek voor.
De magie van het Hallerbos, dat elke lente opnieuw duizenden bezoekers lokt, is nu ook in een boek gegoten. Maar meer dan ‘louter’ de paarse bloemenpracht, komt ook de enorme biodiversiteit aan bod in woord en beeld. Net als de rijke geschiedenis, overigens.

‘Het Hallerbos’ kwam er na een succesvolle ‘growfunding’-campagne van de werkgroep ‘Zot van het Hallerbos’. Vrijdagavond werd het in de Sint-Martinusbasiliek voorgesteld aan vierhonderd genodigden, en intussen werden ook al meer dan duizend exemplaren verkocht. Auteurs Koen De Rijck, Bert Ghysels, Rik Houthuys, Patrick Huvenne, Pierre Kestemont, Guy Lernout, Johan Merckx en Johan Moerman hebben elk vanuit hun eigen ervaring bijgedragen tot het boek. Voor foto’s ging de ploeg aankloppen bij onder anderen Jan Decreton. 

“In de herfst is de verkleuring van de bladeren een festijn voor het oog”, aldus natuurgids en mede-auteur Bert Ghysels. “Later op het jaar maken de kale bomen het bos winterstil, maar als je weet waar je moet kijken, is er overal leven te bespeuren. De lente trakteert dan weer op een symfonie van witte, tere bosanemonen en sprookjesachtige valleien met wilde hyacinten. En het bos in zomerjas krioelt van het leven: een timmerende specht of een wegschietend ree, maar ook diverse soorten insecten en padden in poelen.”

In adellijke handen

Naast mooie foto’s vind je in het boek ook de geschiedenis van het wereldbekende bos terug. Het Hallerbos duikt immers al in de zevende eeuw voor het eerst op in geschriften. “Tot de Eerste Wereldoorlog was het bos in adellijke handen”, weet heemkundige Guy Lernout. “Daarna gingen alle bezittingen van de familie Arenberg over naar de Belgische staat, en later naar het Vlaamse en Waalse Gewest.” Vandaag valt het Hallerbos onder het beheer van het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, dat ook meewerkte aan het boek. 

De opbrengst van ‘Het Hallerbos’ gaat integraal naar de uitbreiding van het bos via het samenwerkingsverband Plan Boommarter. “Samen trachten we een kentering in te zetten”, zegt Koen De Rijck van het Regionaal Landschap. “Zo groeiden de Berendries, het Maasdalbos en de Warande in oppervlakte, en is er de laatste vijf jaar bijna tien kilometer aan hagen, houtkanten en bomenrijen bijgekomen.” De uitdagingen blijven wel groot, en net daarom willen de initiatiefnemers met de opbrengst gronden aankopen om de natuur in de buurt van het bos onderling te verbinden. 

Het boek is voortaan te koop in de Standaard Boekhandel, het toerismekantoor in Halle, Streekcentrum Den Ast, Groendecor in Sint-Pieters-Leeuw, Van Dionant in Halle, Maretak in Breedhout, en Hotel Les Eleveurs in Halle. Je kan het ook online bestellen via de webwinkels van natuurpunt.be, inverde-shop.be, bol.com en standaardboekhandel.be.

De Sint-Martinusbasiliek liep helemaal vol voor de voorstelling van het boek 'Het Hallerbos' in Halle.
RV/Steven Teurlings De Sint-Martinusbasiliek liep helemaal vol voor de voorstelling van het boek 'Het Hallerbos' in Halle.
Het boek is onder andere te koop in de plaatselijke toerismekantoren.
RV/Steven Teurlings Het boek is onder andere te koop in de plaatselijke toerismekantoren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.