Carnaval wordt nu echt isomo-feestje

OOK LAATSTE GROTE GROEPEN BOUWEN NIET LANGER PRAALWAGENS IN POLYESTER

Het tijdperk van praalwagens in polyester is voorbij, Carnaval Halle is voortaan een piepschuimen feestje. Topgroep De Mannen van de Met maakt dit jaar als laatste de overstap, samen met De Smosjterpotten. En zo komt er een einde aan de bijna veertig jaar oude traditie.

De Halse 'chars' in polyester zijn in binnen- en buitenland gekend omdat ze jarenlang meegaan, in weer en wind. De legendarische groep Dei van Sinte-Roukes zette het Halse carnaval eind jaren zeventig zelfs mee op de kaart door met de kunststof aan de slag te gaan, en de prachtigste wagens buiten te rollen. Maar in de jongste jaren schakelden al heel wat groepen over op piepschuim. Polyester verwerken tot vormen en figuren is namelijk niet eenvoudig, en zelfs niet al te gezond voor de wagenbouwers.

Met De Mannen van de Met is nu ook de laatste topgroep van het Halse carnaval overgestapt op isomo. "Het was tijd voor een nieuwe uitdaging", zegt Nico De Pelseneir van de groep. "We draaien al jaren mee aan de top van het carnaval en wonnen al elf keer. De mensen weten wat we met polyester kunnen. Maar heel wat groepen maakten al de overstap naar isomo. Je kan er gemakkelijker mee werken in de hangars en je hebt veel meer mogelijkheden omdat je niet meer afhankelijk bent van vaste vormen. Voor ons zal het een spannend jaar zijn, want het is echt opnieuw van nul beginnen. Toen we destijds begonnen, hadden we al enkele mensen die bij Dei van Sinte-Roukes de kneepjes van het polyestervak geleerd hadden. Nu hebben we niemand met isomo-ervaring in de rangen. We staan erom bekend met grote chars naar buiten te komen, maar deze keer wordt het allemaal iets kleiner. We gaan vooral veel bijleren, maar hopen natuurlijk wel kwaliteit af te leveren. Binnen enkele jaren vieren we ons jubileum en dan willen we er echt staan. Door de stap nu te zetten, hopen we dan opnieuw mee te draaien aan de top, maar dan met isomo."

Kleinere groepen

Intussen kondigden ook De Smosjterpotten aan dat ze volgend jaar met een isomo char naar buiten komen. Samen met De Mannen van de Met waren zij de enigen in hoogste categorie die nog met polyester werkten. De Gebeure zijn al jaren isomo-aanhangers en wonnen zelfs de jongste editie van Carnaval Halle. De Maskottes stapten in 2014 over, De Vrie Kadeikes in 2012 en De Leste Kannekes zijn ook alweer tien jaar met piepschuim aan de slag. Enkele kleinere groepen werken wel nog met polyester.

De isomo-revolutie inspireerde www.gruutemet.be alvast om opnieuw een ballonnetje op te laten over een thema dat vaak opduikt in het Halse carnaval. "Een grote loods waar alle groepen samen kunnen zitten, lijkt al jaren onbespreekbaar", klinkt het op de website. "Maar nu bijna alle groepen polyester afzweren, wordt het idee plots heel wat realistischer. Het voorbeeld van Aalst toont dat het kan. Zelfs toen daar brand uitbrak, stond de stad meteen klaar om een alternatieve locatie te zoeken voor de getroffen groepen. Wie neemt het voortouw en krijgt zijn ereplaats in de Halse carnavalsgeschiedenis?"

De praalwagen waarmee De Mannen van de Met vorig jaar deelnamen. Het was de laatste in polyester.
Mozkito De praalwagen waarmee De Mannen van de Met vorig jaar deelnamen. Het was de laatste in polyester.