Carnaval beleeft climax met prachtige stoet

DUIZENDEN FEESTVIERDERS ZAKKEN AF NAAR STAD

De Mannen van de Met veroveren Halle als piraten met een indrukwekkende char.
Mozkito De Mannen van de Met veroveren Halle als piraten met een indrukwekkende char.
Het carnaval in Halle lokte dit weekend duizenden feestvierders naar de stad. De stoet op zondag was het hoogtepunt. De carnavalisten moesten wel even geduld hebben want een verkeerd geparkeerde wagen en een ziekenwagen hielden de stoet in het begin op. Nadien kon het publiek genieten van indrukwekkende chars en kostuums.

Voorzitter Jos Appelmans van Halattraction had vooraf aangekondigd dat deze carnaval een feesteditie moest worden omdat de vereniging 110 jaar bestaat. "Het resultaat mag gezien worden", klonk het bij hem gisteren op de Grote Markt toen de groepen voorbij trokken. "We mogen fier zijn op onszelf. Het zijn de groepen die ons feest compleet maken."


Het publiek langs het parcours moest wel geduld hebben. De reclamestoet werd ter hoogte van de Suikerkaai opgehouden door een wagen die verkeerd geparkeerd stond en even later moest de stoet ook stil gelegd worden om een ziekenwagen door te laten. Nadien konden de carnavalgroepen en de individuelen wel vlot verder trekken. Het bleef de hele namiddag bewolkt maar de regen van 's ochtends bleef achterwege en dus konden de toeschouwers genieten van heel wat moois. Herman Sluys, één van de Prinsen van Halle, leverde inspiratie voor De Gebeure. De man heeft nog maar net zijn café Oud Rodenem gesloten en dus vonden de leden van de groep een eerbetoon aan 'Noenkel' op zijn plaats. Heman zelf stond mee op de char en tapte pinten. "Het is de eerste keer in jaren dat ik nog eens drie dagen carnaval kan vieren", zegt hij. "Maar deze pinten tappen is leuk. Ik heb er nog nooit zoveel goesting in gehad."


Ook Ronny de Facteur en Den Belleman lieten zich inspireren door Herman en bouwden een carnavalesk Oud Rodenem na. De topgroepen van het Halse carnaval waren allemaal op de afspraak. De Vrie Kadeikes trokken als brandweer door de straten. De Maskottes namen het publiek mee naar Maskotteland en De Leste Kannekes gingen de artistieke toer op. De Mannen van de Met pakten aan het einde van de stoet ook het publiek als piraten. Een indrukwekkende char waar liefst 27 mensen op zaten was de kroon op het werk. Intussen neemt ook de creativiteit van de kleinere groepen toe. Zo fietsen de stoere bikers van Propulsion door de stoet en pikte Wemmetgat als stokoude leden van Halattraction in op het jubileum van de vereniging.


Het publiek kon gisterenavond ook nog de lichtstoet meepikken op de Grote Markt. Nadien doken de carnavalisten in een tweede dolle nacht. Vandaag is het Krottenmaandag in Halle. Dan worden de prijzen uitgereikt en wordt er nog een laatste nacht gefeest in de stad.

Dei van ouver 't woeter zochten inspiratie in De Efteling.
Mozkito Dei van ouver 't woeter zochten inspiratie in De Efteling.
Ronny De Facteur en Den Belleman brachten een eerbetoon aan cafébaas Herman Sluys.
Mozkito Ronny De Facteur en Den Belleman brachten een eerbetoon aan cafébaas Herman Sluys.
Wemmetgat met een knipoog naar het 11-jarig jubileum van Prinses Caroline en Prins Laurent.
Mozkito Wemmetgat met een knipoog naar het 11-jarig jubileum van Prinses Caroline en Prins Laurent.