Callebaut bouwt twee nieuwe productielijnen

CHOCOLADEFABRIKANT HEEFT GOED NIEUWS NA VELE HERSTRUCTURERINGEN

De vestiging langs de Brusselsesteenweg in Halle.
Foto Mozkito De vestiging langs de Brusselsesteenweg in Halle.
Chocoladefabrikant Barry Callebaut zal de komende jaren fors investeren in de Halse vestiging, die de speerpunt moet worden binnen de groep op vlak van chocoladedecoratie. Goed nieuws voor de driehonderd werknemers, die de voorbije jaren tijdens meerdere herstructureringen nog voor hun job moesten vrezen.

Callebaut heeft al een omgevingsvergunning aangevraagd voor de verbouwingen, die volgend jaar moeten starten. Concreet komen er twee nieuwe productielijnen. De notenbrander verhuist dan weer, zodat er in de toekomst ook chocolade geproduceerd kan worden voor mensen die aan een notenallergie lijden. Er komt een bijbouw van zeshonderd vierkante meter, en een negentien meter hoge mengtoren. De verbouwingen zijn noodzakelijk omdat de vraag naar chocolade stijgt. "Bedoeling is om binnen achttien maanden onze totale productiecapaciteit in België op te trekken met twintig procent", zegt Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut.

Côte d'Or

In de Halse fabriek werden jarenlang producten van Côte d'Or gemaakt. Zowel de Mignonettes, Bouchées als Chocotoffs kwamen uit de vestiging langs de Brusselsesteenweg, tot eigenaar Kraft Foods besloot om ze daar weg te halen. Er volgden meerdere herstructureringen waarbij meer dan honderd jobs sneuvelden. Kraft Foods werd later omgedoopt tot Mondelez International, en dat bedrijf verkocht de site eind vorig jaar aan Barry Callebaut. Die multinational ziet nu dus nieuwe opportuniteiten in Halle. "Naast de bouw van twee nieuwe lijnen willen we van Halle een wereldwijd expertisecentrum voor chocoladedecoratie maken", aldus Warlop. "Hiervoor kunnen ook samenwerkingen opgezet worden met andere partners, zoals universiteiten, start-ups en experts van onze leveranciers."

Extra geld in nabije toekomst

De jongste twee jaar investeerde Barry Callebaut al zo'n 150 miljoen euro in vestigingen in België, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Hoeveel geld er nu in de Halse vestiging gepompt wordt, kan Warlop voorlopig niet zeggen. Maar in de aanvraag voor de omgevingsvergunning staat te lezen dat er ook in de komende jaren nog extra geld in de Halse site geïnvesteerd wordt. In het voorbije jaar werden nog altijd Côte d'Or-producten gemaakt in de Halse vestiging, maar dat is dus een aflopend verhaal.


Vakbond ACV reageert intussen positief op de aangekondigde investeringen. "Dit betekent dat Barry Callebaut echt wel een toekomst ziet", zegt vakbondssecretaris Luc De Bast. "Bij de overname vorig jaar was er wat argwaan bij het personeel. Toen was er sprake van drie jaar werkzekerheid, maar nu kan het personeel nog geruster zijn. De mensen hebben hier de voorbije jaren ook al veel meegemaakt. Zo zijn hun taken al enkele keren gewijzigd door die reorganisaties. Dat mag niet onderschat worden. De werknemers hebben zich tot dusver altijd vlot omgeschoold, wat zeker niet eenvoudig is in de sector van de chocolade. Ik hoop dan ook dat de werknemers ook nu een vlotte overgang kunnen maken."