Basiliekstraat? Volg de peuken

ONDANKS ASBAKJES HEBBEN KUISPLOEGEN GENOEG TE DOEN

Nu de grote werken achter de rug zijn, mag de Basiliekstraat gerust één van de mooiste straten in Halle genoemd worden. En helaas ook één van de vuilere. Tussen Arkenvest en Grote Markt kunnen straatvegers dagelijks een spoor van peuken volgen, en dat ondanks openbare asbakjes.

De moderne, grijze kleuren van de pas aangelegde keien en tegels staan in schril contrast met de hobbelige en losliggende gele stenen die tot twee jaar geleden de basis van de Basiliekstraat vormden. "Wellicht valt het daardoor zo op dat er veel peuken op de grond liggen", zegt schepen van Afvalbeleid Johan Servé (sp.a). "Op een gelige achtergrond en tussen losliggende stenen zie je dat niet zo snel."

Veegmachine

Klinkt aannemelijk, maar de peuken - en ander afval - zijn dezer dagen wel een gespreksonderwerp in de straat. Ze verstoppen immers ook de smalle gootjes. Gemeenteraadslid Wim Demuylder (N-VA) vroeg zelfs meer uitleg aan het schepencollege over de situatie, en kreeg van Servé te horen dat die op de voet gevolgd wordt. "Net als vroeger gaat er wekelijks op maandag een borstelveegmachine door de Basiliekstraat, die ook de greppels proper maakt", legt de schepen uit. "En tot nu toe laat die weinig peuken achter in de gootjes. We gaan ook maandelijks de toezichtluikjes openen, zodat we de zandvangers onderin proper kunnen maken. Eind dit jaar bekijken we dan of dat al dan niet vaker moet gebeuren."

Elke drie maanden laat de stad ook nog eens de grote middelen aanrukken. "Dan spuiten we de grote, onderliggende afvoergoot helemaal uit onder hoge druk. Dat zal zeker ook na carnaval gebeuren. Ook hier kan het tijdstip aangepast worden al naargelang de hoeveelheid vuil die zich ophoopt. Voor verstoppingen hoeft niemand te vrezen."

Elke dag uren werk

Het kuisen van de greppels en de straat kost elke week vier werkuren, de maandelijkse controles van de zandvangers nog eens drie werkuren. Maar de uren die de straatvegers elke dag in het centrum doorbrengen, zijn daar een veelvoud van. "Er is nog geen dag geweest waarop het hier tot 's ochtends proper bleef liggen", zegt straatveger Marcel Rimez. "Hier staan wel vuilnisbakken en die maken we elke dag leeg, maar toch zijn er veel mensen die hun afval gewoon op straat gooien. Die vuilnisbakken hebben ook een asbakje, dus rokers hoeven hun peuken niet op straat te gooien." Maar terwijl Marcel dat vertelt, haalt hij vier schamele peuken uit de asbak aan het Historisch Stadhuis. Een pover resultaat, zeker als je weet dat hij dan al minstens het tienvoudige heeft opgeraapt tijdens zijn korte ronde. "We moeten die asbakken meer onder de aandacht brengen", aldus schepen Servé. "Daarom willen we een actie uitwerken zoals we tijdens de Pokémonrage van afgelopen zomer gedaan hebben (met posters die spelers aanzetten om het proper te houden, red.). Want net als elders zijn het vooral de mensen zelf die ons moeten helpen om het probleem op te lossen door afval in de vuilnisbak te gooien. Alleen al op het Stationsplein is één van de arbeiders dagelijks in de weer om alles op te ruimen."

De peuken komen onder meer in de gootjes terecht.
Mozkito De peuken komen onder meer in de gootjes terecht.
Straatveger Marcel Rimez aan de slag met grijper in de Basiliekstraat op zijn dagelijkse ronde.
Mozkito Straatveger Marcel Rimez aan de slag met grijper in de Basiliekstraat op zijn dagelijkse ronde.