60 kilometer fietsen in 60 minuten

VOORMALIG CAFÉBAAS LUC WAUTERS STUNT OPNIEUW VOOR GOED DOEL

Luc Wauters samen met zijn trouwe luitenanten Roland Willems en Francis Petroons die hem straks met de buggy zullen begeleiden.
Foto Mozkito Luc Wauters samen met zijn trouwe luitenanten Roland Willems en Francis Petroons die hem straks met de buggy zullen begeleiden.
Om zijn zestigste verjaardag te vieren, gaat Luc Wauters uit Buizingen 60 kilometer fietsen in 60 minuten. Een uitdaging want Luc rookte ooit drie pakjes sigaretten per dag. Maar om een straffe stoot meer of minder zit de voormalige cafébaas niet verlegen.

De gemeentelijke wielerpiste in Affligem vormt op 20 juni het decor voor Luc Wauters zijn recordpoging. Die houdt in: 60 kilometer achter een derny fietsen in een tijdspanne van 60 minuten. "Het is mijn eigen manier om mijn zestigste verjaardag te vieren", zegt de man. "Ik laat me sponsoren en de opbrengst van mijn prestatie gaat naar een goed doel. Deze keer wil ik de mensen van vzw De Poel helpen, een opvangcentrum voor mensen met een beperking."


Terwijl andere sporters een gedetailleerd en uitgebalanceerd trainingsschema volgen, houdt Luc Wauters zijn eigen methodes in ere. "Echt gezond leven, doe ik niet", vertelt hij. "Sinds zondag drink ik geen pilsjes meer. Die vervang ik voorlopig door cola's. Ik ben nu twee maanden aan het trainen, maar overdrijven doe ik niet. Het zijn trouwens niet de kilometers of de snelheid die van belang zijn. Je moet gewoon over voldoende durf en concentratie beschikken. Het kamwiel op mijn fiets telt 69 tandjes. Achteraan zijn er dat 12. Per omwenteling leg ik een afstand van 14 meter af. Om mijn zestig kilometer te halen, moet ik 215 rondjes afleggen."


Tot 2006 was Luc Wauters een verstokt roker. "Drie pakjes per dag, zonder problemen", luidt het. "Maar toen moest ik geopereerd worden aan mijn knieën. Ik beloofde toen dat ik na mijn operatie de Mont Ventoux zou beklimmen. Maar ik wist heel goed: als ik niet stop met roken, ga ik dat nooit halen. Dus heb ik mijn sigaretten weggegooid, van de ene dag op de andere. En geloof het of niet: vier maanden later ben ik de Ventoux opgereden."


Een echte wielertoerist is hij niet. "Dat fietsen interesseert me niet zo veel, mij gaat het om de stunt en het record", vertelt Luc. "Ik kan alleen maar trainen als ik ook een doel voor ogen heb."

Steun

Om zijn stunt op de wielerpiste tot een goed einde te brengen, kan Luc rekenen op de steun van de Affligemse wielerclub Dokter Tistaertvrienden.


Het is niet het eerste record dat de flamboyante Luc op zijn palmares kan zetten. "We hebben ooit het wereldrecord dakzitten gebroken in ons café", vertelt hij. "En ook het record autoscooter rijden en barkeepen staat op onze naam."


Dat hij straks in zijn opzet slaagt, lijdt geen twijfel. "En nadien gaan we feesten en pinten drinken. Ik hoop dat er veel toeschouwers komen. Hoe meer volk er is, hoe groter de cheque."