38 treinen afgeschaft door koperdiefstal: Daders moeten ruim 137.000 euro ophoesten

belga
Vier Roemenen hebben celstraffen van 10 maanden tot 2 jaar gekregen voor hun betrokkenheid bij een reeks koperdiefstallen. Daardoor moesten immers 38 treinen volledig afgeschaft worden en 32 gedeeltelijk. Het kostenplaatje: 137.271 euro.

De koperdiefstal van eerder dit jaar kende grote gevolgen voor het spoorverkeer. Niet minder dan 38 treinen moesten afgeschaft worden, nog eens 32 andere treinen werden gedeeltelijk afgeschaft. Infrabel vroeg en kreeg daarom een voorlopige schadevergoeding van 137.000 euro. De NMBS kreeg een voorlopige schadevergoeding van 1 euro. 

Metaalschaar

Volgens de rechtbank stond het vast dat de vier beklaagden de schuldigen  waren. In de nacht van 3 op 4 maart 2019 werden drie Roemenen tegengehouden op de Alsembergsesteenweg in Halle, aan boord van een voertuig met Duitse nummerplaat. Het trio beweerde dat ze het voertuig in Duitsland gekocht hadden en op weg waren naar Luik. In hun gps troffen de agenten echter het adres aan van een naburig bedrijf waar regelmatig koper werd gestolen. Bovendien hadden ze een grote metaalschaar en aanzienlijke geldsommen bij zich. “En toevallig is zo’n metaalschaar zeer handig om koperdraden door te knippen”, aldus de rechtbank. Nazicht van hun gsm-toestellen leerde dat die vaak opdoken op plaatsen en tijdstippen waarop koperkabels waren gestolen.

Minnares

De politie slaagde er ook in het hotel op te sporen waar de Roemenen verbleven en trof daar nog twee wagens aan waarin inbrekersmateriaal lag en waarop het DNA van de drie mannen werd aangetroffen. Volgens het hotel verbleef een van de drie er met zijn minnares. Die werd ook vervolgd, maar was intussen verdwenen. Wel kon de politie nog achterhalen dat twee van de mannen via wisselkantoren in de regio aanzienlijke geldsommen hadden overgemaakt naar Roemenië.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.