"Stop die wildgroei aan paaltjes"

STAD TELT MEER DAN 1.500 EXEMPLAREN, IN VERSCHILLENDE VORMEN

Enkele van de al 43 paaltjes in de Molenborre. Daar komen er nu nog eens enkele bij.
Mozkito Enkele van de al 43 paaltjes in de Molenborre. Daar komen er nu nog eens enkele bij.
Gemeenteraadslid Sven Pletincx (N-VA) wil de wildgroei aan paaltjes in Halle een halt toeroepen. De stad telt er minstens 1.500 en het stadsbestuur wil er nu nog enkele bijplaatsen in de Molenborre. "Sommige paaltjes zijn nuttig, maar het gros levert meer problemen op dan dat ze er oplossen", meent Pletincx.

De Halse paaltjes kwamen nu al twee gemeenteraden op rij aan bod. "Er staan er dan ook gewoon te veel in Halle", zegt Pletincx, die het thema in oktober een eerste keer ter sprake bracht. "In het jaar 2000 liet de toenmalige korpschef van de lokale politie al weten dat er zeker 1.500 paaltjes in Halle stonden - en minstens tien verschillende soorten. Ze waren zelfs gestopt met tellen. Of dat getal 1.500 nu een knipoog is naar de postcode of niet: die paaltjes staan wél in alle soorten en maten in onze straten. Bovendien rijden weggebruikers er regelmatig tegen, met de nodige schade tot gevolg."


Toen Pletincx de paaltjes in oktober ter sprake bracht, liet burgemeester Dirk Pieters (CD&V) weten dat ze geëvalueerd zouden worden. Maar dat was niet de insteek toen de paaltjes deze week opnieuw aan bod kwamen in de gemeenteraad. Ze kwamen ter sprake omdat er... nog eens enkele geplaatst worden in de Molenborre. Met die ingreep wil het stadsbestuur het wildparkeren er aanpakken. Voorts worden twee parkeerplaatsen omgevormd tot vier plaatsen, waarvan twee voor mensen met een beperking. En er komt ook nog een fietsenstalling. Het is die nieuwe inrichting die het stadsbestuur wil afbakenen met bloembakken en paaltjes.


"Ik heb alleen al in de Molenborre het aantal paaltjes eens geteld, en ik kom uit op 43 stuks", zegt Pletincx. "Je vindt er twee verschillende modellen terug, naast ook nog eens betonnen kubussen. En nu komen er nog eens vier paaltjes bij. Als je het wildparkeren niet kan tegengaan met 43 paaltjes, dan dringen andere maatregelen zich op. Een betere straatmarkering of politiecontroles, bijvoorbeeld."

Mozkito

Paaltjes met een reden

Burgemeester Pieters bevestigde deze week nog eens dat het voorstel om de paaltjes te evalueren, een goed idee is. "Het klopt dat er door de jaren heen paaltjes bijgeplaatst werden in Halle, en dat die niet altijd uniform zijn", aldus Pieters op de gemeenteraad. "Maar het aantal paaltjes valt echt wel mee. Wie eens een andere stad bezoekt, zal zien dat er daar veel meer staan. En de paaltjes in Halle werden nooit zonder reden geplaatst. Er werd steeds advies gevraagd aan de mobiliteitsambtenaar en de politie. En als paaltjes omver gereden worden, dan hebben ze zeker hun nut, want dan staan ze daar net om andere weggebruikers te beschermen. Bovendien: als automobilisten zich aan de verkeersregels zouden houden, dan zouden er ook niet zoveel paaltjes nodig zijn." Al gaf Pieters ook nog mee dat er intussen nagedacht wordt over andere oplossingen.