"Niet links of rechts, enkel gezond verstand"

CAFÉBAAS JO LORIES NAAR VERKIEZINGEN MET BURGERLIJST

Stichter Jo Lories (midden) kan alvast rekenen op Bruno Vandierendonck (l.) en Joris Savenberg (r.).
Foto Mozkito Stichter Jo Lories (midden) kan alvast rekenen op Bruno Vandierendonck (l.) en Joris Savenberg (r.).
Onafhankelijk gemeenteraadslid Jo Lories, tevens cafébaas van Den Obelix, trekt met een nieuwe burgerlijst naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Samen met Bruno Vandierendonck en Joris Savenberg wil hij de Hallenaren een alternatief bieden voor de klassieke partijen. "Niet links of rechts, maar met een focus op gezond verstand."

Lories is allesbehalve een onbekende in Halle. Hij was eerder al uitbater van het bekende café Blue Note, en momenteel staat hij achter de tapkranen van Den Obelix op de Grote Markt. Tot vorige maand was hij gemeenteraadslid voor N-VA, maar die partij heeft hij vaarwel gezegd om een eigen initiatief uit de grond te kunnen stampen. "Ik studeer momenteel politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel", vertelt Lories. "Het idee om een burgerlijst op te richten is ook daar ontstaan. De jongste maanden ben ik in contact gekomen met oprichters van andere burgerpartijen, zoals de Piratenpartij in Gent. Zo ben ik ertoe gekomen om dit ook in Halle te lanceren. We willen met een positief en constructief verhaal naar de kiezer trekken. De Hallenaren zijn het politiek gekabbel beu, en wij bieden bij deze een alternatief."


Lories krijgt de steun van Joris Savenberg en Bruno Vandierendonck. Ook die laatste is, als uitbater van café Vaantjesboer op de Maandagmarkt, geen onbekende. Vandierendonck is voorts ook de drijvende kracht achter tal van evenementen. Savenberg heeft dan weer politieke ervaring. Hij stond in 2012 nog op de lijst van Open Vld.

Partijnaam gezocht

Lories zal de lijst trekken, Vandierendonck duwt. "Momenteel zoeken we nog een partijnaam", klinkt het. "Daar komen we binnenkort mee naar buiten. De overige kandidaten zullen over enkele maanden voorgesteld worden. We willen met iedereen samenwerken, van meerderheid tot oppositie. Halle heeft nood aan een frisse wind. Momenteel blokkeert de meerderheid elk voorstel van de oppositie, terwijl daar nochtans enkele goede dingen tussen zaten. Zo stelde het Franstalige UF onlangs voor om openbare toiletten in de stad te plaatsen, maar de meerderheid weigerde. Waarom? Omdat het idee van een oppositiepartij kwam. Maar niemand kan toch iets hebben tegen de plaatsing van openbare toiletten? Zo'n politieke debacles zijn ouderwets en helpen de stad niet vooruit. Wij willen daarvan afstappen en Halle weer centraal plaatsen."


Lories wil ook een betonstop invoeren, en het verenigingsleven meer ruimte geven. "Daar hebben de inwoners iets aan. We trekken met ambitie naar de kiezer en hopelijk kunnen we een plaats veroveren, zodat we kunnen samenwerken met andere partijen. Het huidige stadsbestuur stelt partijbelang voorop, wij doen dat niet. Ons burgerinitiatief is niet links of rechts, enkel gezond verstand en goed bestuur zijn belangrijk."