"Mensen voelen zich niet meer veilig"

GEVECHTSSPORTCLUB KRAV MAGA DIRECT ZIET LEDENAANTAL VERDUBBELEN

Studenten leren enkele technieken aan tijdens de training.
Mozkito Studenten leren enkele technieken aan tijdens de training.
We willen steeds vaker leren hoe we ons tegen straatgeweld kunnen verdedigen. Dat hebben ze ook bij Krav Maga Direct gemerkt, waar het ledenaantal in korte tijd verdubbelde. "Mensen voelen zich niet meer veilig", luidt de simpele verklaring.

Krav Maga is een gevechtsdiscipline die eind jaren 40 van vorige eeuw ontwikkeld werd voor het Israëlische leger. De technieken zijn dan ook zeer gericht: aanvallen ontwijken en reageren op agressie. Dat betekent vooral snel reageren op een onverwachte aanval, een klap uitdelen en jezelf in veiligheid brengen. "We leren onze leden hoe ze zich tegen allerlei vormen van geweld kunnen verdedigen", zegt voorzitter René Debecker, die de club in 2000 oprichtte. "Ik stel vast dat mensen zich steeds onveiliger voelen. Terwijl we vroeger gemiddeld veertig leden telden, sloten zich nu al meer dan tachtig mensen aan. En in september schreven alweer vier nieuwe leden zich in."

Mozkito

Pittige training

René en zijn instructeurs geven hun trainingen in Roosdaal en Halle. En die zijn best pittig. De instructeurs leren hun pupillen dan wel hoe ze een aanval kunnen afweren en zelf hun agressor tegen de grond kunnen werken, maar ze putten hen ook uit. Tussendoor wordt er gepompt wanneer iemand iets verkeerd doet, en bij wijlen lijkt het wel alsof een legerinstructeur zijn soldaten staat aan te vuren. "Omdat je in alle omstandigheden voorbereid moet zijn", legt René uit. "Op straat zal een overvaller je ook verrassen op een onbewaakt moment. Door extra oefeningen tussendoor raak je vermoeid, maar zo creëren we ook de stresssituaties waar je in kan belanden. In de zomermaanden trainen we ook niet in een zaal. Dan trekken we naar buiten. Het maakt niet uit of het dan warm, koud, droog of nat is. Iemand die je wil aanvallen, zal ook geen rekening houden met het weer."


Veel leden sloten zich aan nadat ze zelf in hun nabije omgeving geconfronteerd werden met geweld. "Sommigen waren zelf slachtoffer", aldus René. "Anderen hoorden hoe hun buurman overvallen werd, of voelen zich gewoon niet meer veilig. Elke dag lees ik in de krant berichten over mensen die overvallen werden. Vaak is dat maar een kleine vermelding in een kolom, maar wat die mensen meegemaakt hebben, heeft wel een impact op hun leven en hun familie. Soms dragen ze die ervaring de rest van hun leven mee. Daarom wil ik hen voorbereiden op het ergste. De bedoeling is dat ze instinctief juist reageren. Dat ze hun aanvaller kunnen afweren en dan kunnen wegvluchten. Jezelf met enkele gerichte acties in veiligheid brengen, daar is het ons om te doen."

Lessen voor kinderen

Sinds de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem is dat onveiligheidsgevoel nog toegenomen. "We hebben zelfs de vraag gekregen om ook trainingen voor kinderen te organiseren. Binnenkort willen we het eens proberen. Maar dat wil ik wel goed voorbereiden. Ik ben zestien jaar geleden met de club begonnen om kwaliteitsvolle trainingen aan te bieden. Daar waak ik echt over. De mensen moeten het juist aangeleerd krijgen. Als we kinderen technieken aanleren, moet dat ook perfect georganiseerd worden."


Meer informatie vind je op www.kravmagadirect.be.