“Ik haat blanken en daarom geef ik hen slaag”

Zwarte twintiger voelt zich ‘uitgedaagd’ wanneer ‘de verkeerde’ hem begroet

Het justitiepaleis in Brussel.
Baert Marc Het justitiepaleis in Brussel.
Een 26-jarige Hallenaar die het ‘niet zo begrepen heeft op blanke mensen’ werd veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel voor racistisch gemotiveerd geweld. 

“Ik haat blanken en daarom geef ik hen slaag”, zo verklaarde de twintiger nadat hij twee mensen vol in het gezicht geslagen had. De feiten dateren van begin augustus. De man was op weg naar huis nadat hij inkopen gedaan had, toen hij uit het niets een 70-jarige sloeg. De reden? Naast het gegeven dat zijn slachtoffer blank was, had die het ook aangedurfd om de dader goeiedag te wensen. En blijkbaar moest je daar sowieso mee oppassen, want enkele dagen eerder had hij ook al een andere buurtbewoner aangevallen omdat die het ook gewaagd had hem te begroeten.

Maar de beklaagde zag er geen vriendelijke groet in, wel een poging om hem uit te dagen. Naar eigen zeggen had hij zelf ook al genoeg met racisme en geweld te maken gehad. Hij bleek ook nog eens met psychische problemen te kampen. De rechter kon niet anders dan hem veroordelen tot een straf met uitstel, op voorwaarde dat de man een cursus agressiebeheersing volgt.
160 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Vermeulen

  Ik heb nog nooit gelezen over "een blanke die het niet zo begrepen heeft op kleurlingen". Dan staat er gewoonlijk botweg "racist". Stuur die kerel zo vlug mogelijk terug naar zijn plaats van origine. Hij zal zich daar veel gelukkiger voelen. Daar lopen waarschijnlijk veel minder mensen "waar hij het niet zo begrepen op heeft".

 • Jos Plessers

  En mep je terug,krijg je in geen tijd 10man op je nek.Met alle gevolgen vandien,want dan is hij niet de racist,maar wel de blanke.Die 10 willen nog niet eens horen waarom je hem(terug)sloeg

 • Saadia Sellak

  Deze man is gevaarlijk omdat geweld vaak escaleert. Nu deelt hij klappen uit, morgen stapt hij gewapend op blanke mensen af. Dit moet nu stoppen en haal hem uit de overwegend blanke maatschappij.

 • Paul Kinat

  Racisme is in 2 richtingen ... Wat ik niet snap is ... Met ons klimaat kan je moeilijk bruin/zwart zijn...of je oorsprong is niet van hier(geen probleem mee) Maar hier in België is meer dan 50% blank Wat doet die man hier???

 • Joel Ter beke

  Als hij toch blanken haat, wat doet hij hier dan?