"Het afscheid maakt me emotioneel"

CHRIS DE GREEF ZWAAIT VANAVOND AF ALS PRINS CARNAVAL IN HALLE

Foto Mozkito
Prins Chris De Greef (23) en Prinses Cindy Christiaens zwaaien vanavond af als prinsenpaar in Halle. De heerschappij van het paar wordt symbolisch verbrand op de Grote Markt. Prins Chris blikt terug op het drukste jaar van zijn leven. "We waren elk weekend op stap. Maar als prins ben je het uithangbord van het Halse carnaval en dan moet je jezelf tonen", zegt Chris.

Is alles klaar voor het grote moment?

Chris De Greef: "Cindy en ik hebben het kostuum van de pop donderdagavond al naar de Gilles gebracht. Zij maken de pop klaar voor de verbranding. We hebben de geschenken klaar waarmee we enkele mensen zullen verrassen die ons nauw aan het hart liggen en de toespraken zijn geschreven. We kunnen dus aftellen. Ik heb zelf toch een vreemd gevoel. Het afscheid is nu echt wel dichtbij en ik ben al de hele week emotioneel. Het zal dus wel even slikken zijn als de pop in de fik gaat."

Het zal wel afkicken worden na een jaar als prins?

"Het wordt aanpassen. Het voorbije jaar trokken we naar alle eetfestijnen van de verenigingen en op een paar fuiven na hebben we ook die allemaal bezocht. Elk weekend waren we op stap. Dat hoort er bij. We wilden ons ook tonen als prinsenpaar. Als prins en prinses ben je het uithangbord van het carnaval. De mensen verwachten je dan ook op hun activiteiten. We trokken de voorbije weken ook al naar andere carnavals. We bezochten Tienen, Kraainem en Sint-Gillis-Waas. Het zijn geen feesten met de traditie van Halle, maar als carnavalisten vinden we het belangrijk om anderen te steunen. In Kraainem zijn er bijvoorbeeld heel wat feestvierders die eind maart zoals elk jaar bij ons carnaval zullen vieren. We tonen zelf respect door ook bij hen op bezoek te gaan."

Aalst stond niet op de agenda?

"Daar zijn we niet geraakt wegens de overvolle agenda. Dat heeft niets te maken met een rivaliteit die er zou zijn tussen twee steden, want die is er volgens mij helemaal niet. Het carnaval in Aalst is een ander feest dan in Halle. We zouden daar ook nooit in onze prinsenoutfit naartoe gaan. We moeten ons daar niet opdringen. Ik ben er wel al geweest toen ik nog geen prins was en het carnaval daar heeft zeker zijn charmes, maar in Halle is het natuurlijk het plezantst van al."

Jullie zullen al die uitstappen wel in jullie portefeuille gevoeld hebben?

"We zijn niet failliet als je dat bedoelt. (lacht) Als prinsenpaar krijg je van Halattraction - de organisator van het Halse carnaval - een cheque die je kan spenderen als je op pad bent. Dat dekt natuurlijk niet alles. Je moet het geld niet door ramen en deuren gooien, omdat je het prinsenpaar bent. Ik heb ook vastgesteld dat veel handelaars in Halle ons steunen. Dat doet ons plezier, want zo merk je toch dat het nog leeft in de stad. Sommige handelaars kijken misschien op tegen die carnavalsdagen omdat het de klanten weghoudt, maar daar merken wij amper iets van."

Halattraction organiseert in de maand voor carnaval elke week wel een activiteit. Is dat niet te veel van het goede?

"Ik denk dat het de kans is voor de carnavalisten om in de weken voor carnaval wat te ontspannen. Voor de mensen die aan de slag zijn in de hangars en in de stikateliers zijn het hectische dagen. Iedereen werkt tegen een deadline aan en wil zo mooi mogelijk voor de dag komen, maar dat brengt ook heel wat stress teweeg. In het weekend kan er dan al eens stoom afgelaten worden en dat is goed. De verbranding op de Grote Markt is meteen de generale repetitie voor eind maart. We kunnen er al eens goed invliegen in de laatste rechte lijn naar de finish. De stress moet er gewoon uit. Als je gespannen aan je carnaval begint, zal je er ook niet van genieten."

Dit jaar kiezen ook de Maskottes voor isomo in plaats van polyester om hun char te bouwen. Van de Halse topgroepen bouwt alleen nog De Mannen van de Met een char in polyester. Gaat dat ten koste van de kwaliteit?

"Mijn groep De Vrie Kadeikes kiest ook al drie jaar voor isomo. Het is wat geleidelijk aan gegaan. Polyester levert natuurlijk een stevige char op die tegen een stootje kan maar het is ook moeilijk werken met dat materiaal. De normen zijn strenger geworden en je kan niet zomaar overal met polyster aan de slag. Polyester was jarenlang de grondstof voor het maken van onze chars, maar het dooft dus stilaan uit. De kwaliteit gaat daar volgens mij niet onder lijden. Ik heb al een foto gezien van wat de Maskottes dit jaar gaan buiten rijden en het ziet er fantastisch uit voor een eerste char in isomo. De Gebeure tonen ook al jaren dat je daarmee prachtige dingen kan afleveren. De mensen die de chars nadien opkopen, moeten natuurlijk wel voorzichtiger zijn. Isomo is veel fragieler dan polyester. Die reacties krijg je wel uit die hoek. Ze zullen wellicht wat minder lang meegaan."

Wat maakt het Halse carnaval nu zo populair?

"Ons carnaval is uniek. Elders wordt gekozen voor de actualiteit, bij ons kiezen de groepen voor feeërieke thema's. Dat maakt het tegelijk een erg kindvriendelijk carnaval. Jong en oud kunnen genieten van wat we naar buiten brengen. Tegelijk is de Grote Markt een perfecte locatie om feest te vieren. De Grote Markt is gezellig en niet te groot. Er heerst dan ook altijd een goede sfeer. We hebben het zelf vorig jaar mogen meemaken drie dagen lang en het was gewoon kicken. Sinds enkele jaren laat Halattraction drie dagen lang verschillende dj's los op het publiek en die draaien allemaal carnavalmuziek. Dat maakt ook een feest mee. Je zal geen enkele feestvierder aan het podium een techno- of een R&B-nummer horen aanvragen. En zo hoort het ook."

Die eerste carnaval na een prinsenjaar zal even wennen zijn?

"Ik ben sinds november gedoopt door mijn orde Tastendeuvel en het is een vrolijke bende van prinsen. Het is het logische gevolg na een prinsenjaar en ik kijk er naar uit om op zaterdag van carnaval de nieuwe prins mee te brouwen. Intussen ben ik terug aan de slag gegaan in de hangar van de Vrie Kadeikes. Het werken aan de char met vrienden heb ik wel gemist. De voorbije weken was ik er drie tot vier keer per week bij. Ik ben mijn schade aan het inhalen, want vorig jaar hebben ze mij na de verkiezing in de hangar amper nog gezien. Het is goed dat alles terug in zijn plooi valt. De mensen van de groep hebben het voorbije jaar ook enorm hun best gedaan om me met alles te helpen. Hoog tijd dus om iets terug te doen."