"Geen nood, alternatieven genoeg"

CARNAVALSSTOET MOET WEER REKENING HOUDEN MET WEGENWERKEN

De carnavalisten stellen de affiche van dit jaar voor.
Foto Mozkito De carnavalisten stellen de affiche van dit jaar voor.
Voor het tweede jaar op rij botst Halattraction op wegenwerken bij het uittekenen van het parcours voor de carnavalsstoeten. "Maar we hebben verschillende alternatieven", zegt voorzitter Jos Appelmans. "We maken ons dan ook geen zorgen."

Het carnavalsfeest, dat losbarst op 25 maart, valt nu al voor de derde keer samen met werken in het centrum van Halle. In 2015 was er geen hinder voor de stoeten, maar vorig jaar werd de Basiliekstraat wel vermeden omdat daar toen grote wegen- en rioleringswerken uitgevoerd werden. Dit jaar is de Beestenmarkt aan de beurt: niet alleen een klein feestplein naast de Grote Markt, maar ook een belangrijk knooppunt voor zowel de grote stoet en de Lichtstoet op zondag, als de Krottenmaandagstoet. "Al zitten we zeker niet met de handen in het haar", stelt Jos Appelmans van carnavalsorganisator Halattraction gerust. "Vorig jaar hebben we een goede oplossing gevonden en dat zal nu ook het geval zijn. Het klopt dat we op dit moment nog niet weten hoe de Beestenmarkt er tijdens carnaval zal bijliggen, maar volgende week hebben we een vergadering met het stadsbestuur op de planning. Daar zullen we meer informatie krijgen over de situatie eind maart. Intussen werden achter de schermen verschillende alternatieven uitgewerkt, afhankelijk van de werken."

Moderne affiche

Halattraction stelde intussen ook de nieuwe affiche van het volksfeest voor. Waar dat vorig jaar nog een opvallende retro-affiche was, werd er dit jaar opnieuw gekozen voor een moderne vorm. Het grote beeld is er één van Ronny 'De Facteur' Guillaume, die met zijn fototoestel kiekjes van het carnaval maakt. "De affiche werd opnieuw ontworpen door Nele Detobel", vertelt Bart Mary. "Het is er eentje geworden die moet aanspreken en toont hoe kleurrijk ons carnaval is."


Intussen maken ook de hulpdiensten zich op. Zij treffen achter de schermen al voorbereidingen voor het volksfeest, maar de concrete uitwerking zal pas op 13 maart door de Veiligheidscel bekrachtigd worden. De politie zal nadien meer uitleg geven over de maatregelen.