"Elk pakje is een herinnering. Maar we moeten vooruit"

zanger verkoopt garderobe van echtgenote, nu zij niet meer mee op het podium kan

Paul Severs bij de unieke collectie danspakjes en attributen van zijn vrouw Paulette.
Foto Mozkito Paul Severs bij de unieke collectie danspakjes en attributen van zijn vrouw Paulette.
Zanger en liedjesschrijver Paul Severs (69) verkoopt de complete dansgarderobe van zijn vrouw Paulette. Zij kampt met een ernstige oogaandoening en kan niet langer optreden als danseres. Voor het eerst in 45 jaar moet hij nu zonder haar het podium op. Maar stoppen? Daar denkt hij niet aan. "Mijn agenda staat bomvol. En mijn vrouw wil absoluut dat ik voort blijf doen."

Paul Severs groeide op in Huizingen. Vandaag woont hij in Sint-Renilde, een Waals dorpje vlak bij de taalgrens. Zijn grootste hits, zoals 'Zeg eens meisje' en 'Geen wonder dat ik ween', worden na al die jaren nog altijd in heel Vlaanderen luidkeels meegezongen. Maar privé gaan de zanger en zijn echtgenote Paulette door een moeilijke periode. Zij kreeg drie jaar geleden te horen dat ze aan blefarospasme lijdt, een aandoening waarbij de patiënt herhaaldelijk de oogleden dichtknijpt. Het lijkt op een tikstoornis, maar eigenlijk gaat het om de hersenen die een foutief signaal naar de ogen sturen. Omdat haar gezichtsvermogen ook achteruit gaat, is het voor Paulette niet langer mogelijk om nog als danseres mee op het podium te staan. "Het is moeilijk om hierover te praten", zegt Paul. "We hebben zo lang samen opgetreden... Maar op een bepaald moment merkte ik dat Paulette bijna struikelde tijdens een show - door haar slechte gezichtsvermogen. Dan moet je een beslissing nemen. We hebben veel dokters bezocht en zelfs contact opgenomen met gespecialiseerde artsen in de Verenigde Staten. Maar het verdict was overal hetzelfde: tegen deze aandoening valt niets te beginnen."

Een zwaar verdict. Hoe gaan jullie daarmee om?

"Zowel voor Paulette als mezelf is dit echt erg. Ik kan er amper over praten, het ligt te gevoelig. (stil) Ze is elke avond heel moe. Het huishouden doet ze nog, maar dan in alle rust en kalmte. En we moeten zien dat alle stoelen netjes aan de kant staan, zodat ze nergens tegenaan loopt. Ze kan ook geen licht meer verdragen, en boodschappen op haar eentje doen, lukt niet meer."

Is dat ook de reden om haar garderobe van de hand te doen?

"Tja, we hadden meer dan duizend danspakjes liggen. Maar als Paulette niet meer danst, wat kunnen we daar dan in godsnaam nog mee doen? De verkoop grijpt me naar de keel, maar alles thuis laten liggen, is ook geen oplossing. Vaak gaat het om unieke sets. Eén van de nieuwste ensembles kostte 500 euro, en wordt nu verkocht voor 5 of 6 euro. We overweegden eerst nog om alles aan te bieden aan een dansvereniging, maar vaak hebben we van elke outfit slechts twee stuks. Daar kan een dansclub weinig mee aanvangen. Uiteindelijk hebben we beslist om alles via tweedehandswinkel In&Out in Zellik te koop aan te bieden. Die mannen zijn hier met een volle bestelwagen vertrokken. (lacht) De trouwe fans kregen de eerste keuze, maar sinds deze week kan iedereen er even langsgaan voor zo'n danspakje. Er zijn trouwens ook outfits van mezelf te koop, maar dat zijn vooral kledingstukken die ik al een tijdje niet meer droeg."

Geef je zo ook geen stukje van je leven weg?

"Dat gevoel heb ik niet. Als ik die gigantische garderobe overschouw, dan word ik wel een beetje sentimenteel. Aan ieder danspakje hangt wel een herinnering. Maar goed, we moeten vooruit. Gilbert Bécaud (de Franse zanger, red.) droeg destijds altijd eenzelfde donkerblauw kostuum en een das met bolletjes. Hadden we dat ook gedaan, dan hoefden we nu niet zoveel te verkopen. (lacht)"

Optreden zonder Paulette, dat is toch niet hetzelfde?

"Neen. We hebben eerst nog geprobeerd om andere danseressen te vinden. Maar ik treed vaak overdag op, waardoor die niet altijd beschikbaar zijn. Op een gegeven moment heb ik 'stop' gezegd. Geen danseressen meer. Ik treed nog op, maar dan alleen. Dat is niet hetzelfde, maar ik heb geen andere keuze. Ik heb alle organisatoren van optredens aangeschreven met de mededeling dat ik voortaan zonder danseressen op het podium sta. Als ze dat niet zagen zitten, mochten ze het contract annuleren. Maar niemand heeft afgezegd."

Je bent zelf 69 geworden en draait al sinds 1966 mee in de showbizz. Maar stoppen zit er nog niet in?

"Helemaal niet. Mijn agenda staat bomvol. In juli heb ik 22 optredens, in augustus 27. Paulette wil ook niet dat ik stop. Ze vreest dat ik dan in een zwart gat zou vallen, en ze heeft deels gelijk. Ze kent me dan ook heel goed. Muziek is een microbe die je niet meer loslaat. Ik ken muzikanten die het podium twintig jaar geleden vaarwel zegden. Vandaag staan ze er opnieuw, gewoon omdat je die microbe niet kwijtraakt. Ik heb mijn muziek ook nooit als een job beschouwd, maar eerder als een hobby. En ik heb veel waardering en applaus in de plaats gekregen. Mensen entertainen, dat heb je in je of niet. Ik kan na een optreden echt genieten als ik zie dat de mensen tevreden naar huis gaan. Als ik de mensen met mijn liedjes gelukkig heb gemaakt en hen geholpen heb om hun zorgen even te vergeten, dan ben ik oprecht gelukkig."