"Dat event was alles voor haar"

OUDERS VERONGELUKTE AMAZONE WILLEN DAT WEDSTRIJD IN LUMMEN DOORGAAT

Het artikel in onze krant van gisteren over het dodelijke ongeval.
HLN Het artikel in onze krant van gisteren over het dodelijke ongeval.
Amazone Jelle Mentens (31), die afgelopen weekend van haar paard viel en stierf, zou komende zondag in haar eigen gemeente deelnemen aan een wedstrijd bij LRV Lummen. De organisatie overweegt nu het event af te gelasten. "Maar de familie benadrukt dat ze het zéker willen laten doorgaan. Het betekende alles voor Jelle."

Maandenlang bereidde Jelle Mentens zich voor op de voorjaarswedstrijden. Ze reed zelfs geen enkele winterwedstrijd om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar afgelopen weekend in Vechmaal sloeg het noodlot toe. Jelle donderde van haar paard maakte een fatale val op het hoofd.


Komende zondag zou ze normaal gezien deelnemen aan het event bij LRV Lummen. "Het zou een thuismatch worden", vertelt Sophie Aerts van LRV Meldert, de club waarbij Jelle was aangesloten. "Ze was lid bij ons, maar woonde wel in Lummen. Onwezenlijk dat we nu plots moeten spreken over een mogelijke afgelasting en over een afscheid van Jelle."


Gisterenavond kwam het provinciaal en nationaal bestuur samen om zich over de kwestie te buigen. "We zaten onder meer aan tafel met LRV Lummen zelf", legt Inge Vandael, nationaal voorzitter van LRV uit. "Zij namen contact op met de ouders van Jelle, waarbij ze benadrukten dat cross-country enorm belangrijk voor Jelle was. Zij zou gewild hebben dat het zou doorgaan. Het betekende alles voor haar."

In shock

Het bestuur wil echter niet over één nacht ijs gaan. "Want onze hele organisatie is in shock. Je kan zo'n beslissing niet louter rationeel nemen."


Ook LRV Meldert en LRV Vechmaal - waar het ongeval gebeurde - staken mee de koppen bij elkaar. "Bij LRV zijn we één grote familie. Vanavond is nogmaals gebleken hoe belangrijk het is dat we samen komen om dit verlies te verwerken. Het plotse overlijden van Jelle heeft ons allen enorm getroffen."


Vandael wijst ook naar de schoonheid van de paardensport. "We hopen dat onze sport nu niet onder vuur komt te liggen. Deze passie lag Jelle en haar ganse familie nauw aan het hart. We zijn in rouw en hopen dat de mensen begrijpen dat niemand perfect kan reageren in deze zeer tragische situatie."


De uitvaart van Jelle vindt zaterdag om 13 uur plaats in aula de Tesch in Hasselt. Na afloop wordt ze gecremeerd. Vrijdagavond, na de gebedswake om 19.30 in de parochiekerk van Lummen, is er de mogelijkheid om een laatste groet te brengen in uitvaartcentrum Hansen in Zelem-Halen.