Tweelingzussen stappen voor het eerst in de politiek: de ene in Haaltert, de andere in Denderleeuw

Tweelingzussen Sofie en Liesbeth Depuydt.
Claudia Van den Houte Tweelingzussen Sofie en Liesbeth Depuydt.
Liesbeth en Sofie Depuydt zijn een twee-eiige tweeling en staan op 14 oktober voor het eerst op een lijst. Ze zijn allebei socialistisch, maar de ene komt op in Denderleeuw, de andere in Haaltert - twee buurgemeentes die beiden onbestuurbaar zijn geweest. "We zijn heel verschillend, maar doen alles samen. Nu ook campagne voeren."

De 36-jarige tweelingzussen stappen voor het eerst in de politiek. Voor Sofie was de stap nog logischer dan voor Liesbeth. "Ik ben al enkele jaren secretaris voor sp.a Denderleeuw", zegt Sofie. "Voor mij is de politieke wereld dan weer volledig nieuw", vervolgt Liesbeth. "Al is de politiek ons wel een beetje met de paplepel ingegeven. Onze moeder (Ingrid Van den Eynde) is nog zes jaar gemeenteraadslid geweest voor sp.a. De gemeentes waarvoor we opkomen - Denderleeuw en Haaltert - zijn allebei onbestuurbaar geweest. Het is net die onbestuurbaarheid die me heeft gemotiveerd om in de politiek te stappen. 'Er moet iets gebeuren', dacht ik toen. Daardoor heb ik de stap sneller gezet. En ik heb het ook een beetje gedaan om de verrechtsing tegen te gaan."

Liesbeth woont in Denderhoutem en komt op voor sp.a Haaltert. Sofie woont in Iddergem en staat op de Lijst van de Burgemeester (LvB) waarin sp.a Denderleeuw stapte. "We gaan samen op campagne, maken samen folders, gaan overal samen naartoe - de ene keer naar iets in Denderleeuw, de andere keer naar iets in Haaltert. We staan 100 procent achter elkaar", vertellen de tweelingzussen. "Onze band is heel sterk, ook al zijn we - ondanks dat we een tweeling zijn - totaal verschillend, zowel qua uiterlijk als qua karakter. We hebben altijd al veel samen gedaan. Toen we jonger waren hebben we nog samen gevolleybald, getennist, samen op school gezeten en ook nu nog gaan we samen op vakantie. We zijn meer bij elkaar dan thuis."

Dat ze niet in dezelfde gemeente opkomen, vinden ze juist een voordeel. "Anders zouden we misschien meer concurrenten worden van elkaar. Nu helpen we elkaar alleen maar. Indien we beiden verkozen zouden worden, dan konden we trouwens niet allebei in de gemeenteraad zetelen als we in dezelfde gemeente zouden gewoond hebben. We spelen nu op twee terreinen en hebben een achterban in Haaltert en in Denderleeuw."

Ook de ouders dragen hun steentje bij in de campagne van hun dochters. "Mama coördineert en coacht en papa helpt affiches plakken. Toen we vertelden dat we in de politiek zouden stappen, stond onze vader niet onmiddellijk te springen, maar hij is heel snel gevolgd in het hele verhaal. Voor mama was het direct oké."

"Waarom de mensen voor mijn zus moeten stemmen? Omdat er nood is aan verjonging en een frisse wind binnen de sp.a in Haaltert", zegt Sofie. "Sofie is enorm geëngageerd en heel gedreven. Ze kent de gemeente goed en is er voor de mensen", aldus Liesbeth. Al blijven de zussen nuchter. "Iedereen hoopt natuurlijk op een mandaat, maar we komen allebei voor het eerst op. Een mandaat is dan mooi meegenomen. Elke stem zal tellen. Maar wat ook de uitslag zal zijn: vieren doen we toch, samen."

Tweelingzussen Sofie en Liesbeth Depuydt.
Claudia Van den Houte Tweelingzussen Sofie en Liesbeth Depuydt.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN DESSEL

    Ik dacht dat het tweeling broers waren....