Snoep die je nergens nog vindt

JONG KOPPEL START NOSTALGISCH WINKELTJE MET ALLE KLASSIEKERS

Jeroen en Kelly in hun winkeltje dat barst van de nostalgie.
Claudia Van Den Houte Jeroen en Kelly in hun winkeltje dat barst van de nostalgie.
Jeroen Wiggeleer en Kelly Verschaeve openen dit weekend een authentiek snoepwinkeltje op het Dorp dat de toepasselijke naam 't Dorpshuys kreeg. Hier vind je snoep die je bijna nergens anders meer vindt. Van kalisjenhout over rumwippers tot fudge, een snoepje uit Engeland.

"We gaan regelmatig met onze kinderen naar de Efteling en daar zie je die nostalgische snoepwinkeltjes nog. Ons snoepwinkeltje is gebaseerd op de stijl van de winkeltjes in de Efteling", vertellen Jeroen en Kelly. "Het interieur doet denken aan de snoepwinkeltjes van vroeger. We houden allebei van nostalgie."


In 't Dorpshuys is er een ruime keuze van meer dan vijftig soorten 'nostalgische' snoep. "We hebben veel snoep van vroeger, zoals rumwippers - witte karamellen met een likeurtje van rum - en kalisjenhout - zoethout, een houten takje waarop je moet kauwen, dat zoet smaakt. Ook zwarte rat - een gummie met dropsmaak - vind je bijna nergens meer en babelutte en de goede smoelentrekkers van vroeger mochten niet ontbreken."

Om van te smullen: zwarte muizen.
Claudia Van Den Houte Om van te smullen: zwarte muizen.

Fudge

"Anders dan de snoep die in supermarkten te koop is, gaan wij voor kwaliteit. Zo verkopen wij fudge. Dat is een bekende snoep uit Engeland, een zacht smeltende soort karamel, die in België erg weinig gekend is. De fudge die bij ons te koop is, wordt gemaakt in een kleine ambachtelijke fabriek in Engeland. Wij zijn de enige verkopers in België. Er zijn vijf smaken, van kokos tot Baileys. Voor de neusjes kozen we die van Geldhof en macarons - niet de kokoskoekjes maar de snoep in de vorm van kleine gekleurde hamburgertjes - hebben we in negen verschillende smaken."

Eén snoepje kopen

Kinderen hoeven geen volledige zak snoep te kopen in 't Dorpshuys. "Vroeger kochten kinderen een snoepje voor een frank. Bij ons kunnen kinderen ook gewoon terecht voor één snoepje, al kosten ze nu 10 cent per stuk. Behalve losse snoep hebben we ook snoeptaarten en speciaal voor de opening van onze winkel is er een snoepcarrousel, een unieke kleine paardenmolen gemaakt van snoep. Voorts hebben we ook snoepboeketjes, snoepbrochettes, snoepkettingen snoeptutten, toverbollen en veel meer. En er is een enorm assortiment aan lollies, de zwaarste weegt 1 kilo."


"Naast snoep verkopen we ook onder meer koekjesdozen van Jules Destrooper en hebben we een assortiment van niet-commerciële whisky en gin, die je meestal niet in warenhuizen vindt. Er zijn ook wijnen, champagne, cava en Witkap. Hoewel onze core business snoep is, zijn we ook een beetje een geschenkenwinkel."

Poepegatje

"Ons favoriete snoepje? Voor mij een poepegatje of kriekje, de echte die goed hard zijn", aldus Jeroen, terwijl Kelly voor neusjes kiest. 't Dorpshuys opent op zaterdag van 10 tot 21 uur en op zondag van 10 tot 19 uur. De openingsuren en meer informatie vind je op www.tdorpshuys.be.