Exclusief voor abonnees

Pieter De Crem (CD&V): “Ja, ik wil nog steeds voltijds burgemeester van Aalter worden”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer ambieert ondanks die plaats geen federaal mandaat

Hij zou stoppen met de nationale politiek, en voltijds burgemeester van Aalter worden. Maar nadat de N-VA uit de regering stapte, schoof Crembo weer van de reservebank van een staatssecretaris, naar de spotlights van minister van Binnenlandse Zaken. Pieter De Crem (56) uit Aalter leek aan het einde van zijn nationale politieke loopbaan, maar speelt vandaag plots weer een hoofdrol. Niet meer weg te denken uit de actualiteit. De man die zelfs niet mals is voor zijn eigen partij, spreekt ook vandaag vrijuit.
Pieter De Crem: “De fusie van Aalter met Knesselare was mijn kind. Ik wil dan ook graag de opvoeding ervan op mij nemen.”
Mine Dalemans Pieter De Crem: “De fusie van Aalter met Knesselare was mijn kind. Ik wil dan ook graag de opvoeding ervan op mij nemen.”

“Ik had voor mezelf inderdaad de beslissing genomen om te stoppen met de nationale politiek. Ik ben burgemeester van Aalter en wij hebben een fusie aangegaan met Knesselare. Die fusie was mijn kind, en als ouder wil ik graag de opvoeding ervan mee op mij nemen. Maar eind vorig jaar was er een regeringscrisis. Ik werd door mijn partijvoorzitter op een zaterdag gebeld om minister van Binnenlandse Zaken te worden, en ik kon dat in die crisissituatie gewoon niet weigeren. Daardoor zit ik in een nieuwe regeringsverantwoordelijkheid, en ben ik nu ook weer de lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Ik had het eerlijk gezegd ook zo niet uitgestippeld, maar dat is nu eenmaal politiek.”

Je kan de regering in crisis depanneren. Maar nu weer lijsttrekker zijn is toch nog iets anders?

“In december was het echt nodig dat ik mijn verantwoordelijkheid opnam, ofschoon ik vond dat ik op federaal vlak mijn werk gedaan had. Ik stelde me ook vragen bij de koers die CD&V in deze regering had gevaren. De keuzes die gemaakt werden, waren niet altijd de mijne en ik stak dat ook nooit onder stoelen of banken. Ik was kandidaat voor de Europese verkiezingen, maar dat is niet doorgegaan. Ik heb er geen traan om gelaten, maar het was voor mij het afsluiten van een heel interessante periode. Maar kijk: bij de lijstvorming vroeg mijn partij mij toch om weer de Kamerlijst te trekken. Of dat bloedarmoede van CD&V is? Er was geen eensgezindheid bij CD&V over een andere lijsttrekker, en er was ook geen tijd om te improviseren.”

Hoe leg je zoiets uit in Aalter?

“Ik heb het uitgelegd op iedere hoek van iedere straat. Mensen begrijpen de bijzondere situatie waarin de regering en ikzelf terechtgekomen waren. Na 26 mei zal ik sowieso minister van Binnenlandse Zaken blijven zolang deze regering in lopende zaken is. We zullen zien hoe lang de regeringsonderhandelingen duren. Maar nogmaals: ik streef op zich geen nieuw mandaat in de federale regering na. Ik blijf zeggen dat ik voltijds burgemeester van Aalter wil worden, en dat wil ik combineren met heel veel andere zaken die nog op mijn pad kunnen komen. Ik wil ook nog dingen doen buiten de politiek. Wat dat wordt, zien we later wel.”

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Sonck

  Nog nooit aan stoppen gedacht? Het wordt gênant .

 • jurgen kneuvels

  Europa zag hij wel zitten voor aalter! !!

 • JOHAN VANBEKBERGEN

  Begrijpen wie het begrijpen kan. Dat is nu eenmaal de cd&v. Leugenaars en bedriegers. Waarom ziet men dan zijn gezicht langs de openbare weg als hij toch maar burgemeester wil blijven. Die verkiezing is al lang voorbij, en hij is burgemeester.