Het beste halen uit Haaltert: “Gezondheidsopvoeding door verenigingen”

Mark Beelaert
RV Mark Beelaert
De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober komen dichtbij. In aanloop naar de stembusgang geven we politieke kandidaten de kans om een gedurfd idee te lanceren, out-of-the-box, maar realistisch. Vandaag een idee van Mark Beelaert (N-VA).

Naam: Mark Beelaert 

Partij: N-VA

Plaats op de lijst: 8

"Gezondheidsopvoeding door verenigingen"
"15 jaar als thuisverpleegkundige in het WGK en 9 jaar als hoofdverpleegkundige in WZC St-Jozef Haaltert inspireerden me voor dit voorstel als zorgzame gemeente", aldus Beelaert. "We leven steeds langer. In 50 jaar tijd is de levensverwachting met 10 jaar  toegenomen. De vergrijzing (aandeel 65-plussers) en de verzilvering (aandeel 80-plussers) vormen de komende jaren uitdagingen voor het beleid van onze gemeente.

Door de daling van het aantal geboortes per gezin zal het aantal 50-59 jarigen die nu voor hun familielid zorg draagt, dalen van gemiddeld 3 naar slechts 1 persoon. Bovendien werkt de mantelzorger daarnaast vaak nog of vangt deze de kleinkinderen op.

Daarom is het belangrijk dat iedereen langer gezond blijft, de zorg op oudere leeftijd verlaagt en iedereen langer thuis kan blijven zonder overbelasting van de mantelzorger.

We streven naar een actief ouder worden door meer preventiecampagnes in verband met gezondheid te organiseren of te verspreiden.

Dit moet vanaf de jeugd. Verenigingen krijgen subsidies. Ga als gemeente met hen een sociaal engagement aan. In ruil voor de subsidie moeten ze elk jaar iets organiseren rond gezondheid. Dit kan gaan over drugspreventie, alcoholpreventie, gezonde voeding, zelfmoord, …. noem maar op.

De gemeente zorgt gratis voor de locatie en de spreker. De vereniging zorgt ervoor dat de leden aanwezig zijn.

Een win-win, want gezondheidsopvoeding voorkomt sociale drama’s. Informatie is goud waard.

Samen streven we zo naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Naar een leven in Haaltert waarin iedereen zich waardevol voelt."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.