Gemeente kent voorwaardelijke vergunning toe voor sociaal woonproject in Heldergemstraat: misnoegde buurtbewoners wenden zich tot deputatie

De buurtbewoners van de Krekelberg aan het gebouw in de Heldergemstraat, dat al jaren leegstaat en plaats zal maken voor een sociaal woonproject.
Claudia Van den Houte De buurtbewoners van de Krekelberg aan het gebouw in de Heldergemstraat, dat al jaren leegstaat en plaats zal maken voor een sociaal woonproject.
De gemeente Haaltert heeft een voorwaardelijke vergunning toegekend voor het geplande sociaal woonproject in de Heldergemstraat, tot ongenoegen van sommige buurtbewoners. “De gemeente heeft een onze bezwaren zomaar naast zich neergelegd. Het project werd amper aangepast”, klinkt het. Zij stappen nu naar de deputatie. Volgens de gemeente werd er wel rekening gehouden met de bezwaren.

De buurtbewoners van de Krekelberg protesteerden vorig jaar al tegen de aanvraag voor een sociaal woonproject in Heldergemstraat. Ze vrezen dat de sociale woningen de rust in het dorp zullen verstoren en dat het verkeer en de parkeerdruk zal toenemen. Sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco plant een sociaal woonproject met een 20-tal appartementen in de Heldergemstraat. De buurtbewoners vinden dat er te veel woningen bijkomen op een kleine oppervlakte. Toenmalig schepen van Ruimtelijke Ordening Lisa Houteman (sp.a) liet toen weten dat alle bezwaren zouden worden afgetoetst. Intussen heeft de gemeente een voorwaardelijke vergunning toegekend voor het project. Sommige buurtbewoners zijn daarover niet te spreken.

We hebben de indruk dat het allemaal al mooi bedisseld is zonder rekening te houden met de buurtbewoners. Daarom hebben we nu bezwaar ingediend bij de deputatie

Patrick De Neve

“Al onze bezwaren werden kort behandeld en weerlegd”, aldus buurtbewoner Patrick De Neve. “De gemeente heeft een tiental bezwaarschriften en een petitie met 110 handtekeningen zomaar naast zich neergelegd. Het project werd amper aangepast. Er werd enkel wat meer parkeerruimte gecreëerd. Een losstaande woning die achter de tuin van één van de buren zou komen, wordt parkeerruimte en er wordt nu één wagen per woonentiteit gerekend in plaats van 0,6. Dat is allemaal een druppel op een hete plaat. We hebben de indruk dat het allemaal al mooi bedisseld is zonder rekening te houden met de buurtbewoners. Daarom hebben we nu bezwaar ingediend bij de deputatie. We wachten haar antwoord af en zullen ons daarna beraden over wat de volgende stappen kunnen zijn.” De buurtwoners vrezen ook voor nog meer woonprojecten in de toekomst.

“Wel met buurt rekening gehouden”

Volgens huidig schepen van Ruimtelijke Ordening Phaedra Van Keymolen (CD&V) werd er bij het toekennen van de voorwaardelijke vergunning maximaal rekening gehouden met de bezwaren van de buurtbewoners. “Er werd één gebouw uitgesloten uit het project, er werd meer parking voorzien en er werden een aantal voorwaarden opgelegd rond privacy en een mogelijk inkijk in aanpalende woningen”, aldus Van Keymolen. “Het project is trouwens alleen bedoeld voor 65-plussers die nu al in Haaltert wonen. We zijn verplicht om 122 extra sociale woningen in Haaltert te creëren. Het is voor ons belangrijk dat er een goede spreiding komt over de deelgemeenten. We zijn ook van plan om het participatief aan te pakken en rekening te houden met de buurt. Wat al gepland was, zal er komen, maar voor Heldergem beseffen we dat de draagkracht van de buurt nu bereikt is.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.