"Een salontafel met oldtimer motor? Geen probleem"

JONGE ONDERNEMERS ONTWERPEN EIGENZINNIGE MEUBELS

Maxim en Pieter-Jan bij een tafel gemaakt van Oostenrijks stalhout en giethars. Prijs: tussen de 600 en 700 euro.
Claudia Van den Houte Maxim en Pieter-Jan bij een tafel gemaakt van Oostenrijks stalhout en giethars. Prijs: tussen de 600 en 700 euro.
Maxim Van Den Berghe en Pieter-Jan Knevels lanceren vanaf 20 november hun eigen merk van handgemaakte eigenzinnige meubels in Denderhoutem. Het begon met het maken van enkele meubels voor henzelf, maar meer en meer kregen ze de vraag van mensen voor meubels op maat. "Een salontafel met oldtimer motor of een loungetafel van Oostenrijks stallenhout: in alles wat we maken, moet wat rock-'n-roll zitten", aldus Maxim.

Denderhoutem is vanaf 20 november een meubelmerk rijker, want dan lanceren Maxim en Pieter-Jan 'Intemporel'. "Ik ben al enkele jaren aan de slag als tuinaannemer en sinds twee jaar werk ik dag in dag uit samen met mijn jeugdvriend Pieter-Jan uit Hasselt, die schrijnwerker is", vertelt Denderhoutemnaar Maxim. "We kennen elkaar al van toen we acht jaar oud waren en maken samen stijlvolle buitenruimtes. Voor mijn tuinontwerpen werd ik vorig jaar trouwens genomineerd als kandidaat voor de Vlaamse Tuinaannemerprijzen. We hadden vaak overschotten van hout en maakten daarmee op rustige avonden enkele meubels en tafelbladen voor onszelf", vertelt Maxim.

Twee tafels gemaakt van Indonesisch zwerfhout. De linkse tafel met gelast frame kost zo'n 300 euro, de rechtse tafel met witte pootjes kost 200 euro.
Claudia Van den Houte Twee tafels gemaakt van Indonesisch zwerfhout. De linkse tafel met gelast frame kost zo'n 300 euro, de rechtse tafel met witte pootjes kost 200 euro.

Vrienden

"Vrienden en kennissen zagen die meubels en vroegen of we er ook voor hen konden maken. Dat werd dan doorverteld en zo begonnen steeds meer en meer mensen ons te vragen om hun stoutste dromen in meubels te gieten. We maakten bijvoorbeeld al loungetafels van Oostenrijks stallenhout, een salontafel met een oldtimer motor, een bijzettafel in Indonesische zwerfhout tot zelfs een keukenmeubel met oude jeugdfoto's in verwerkt. Momenteel werken we onder meer aan een staldeur op rails als scheidingswand voor in huis en een tafelblad van kogelhulzen. Toen een Antwerpse vintagewinkel ons benaderde om tafelbladen voor hen te gaan fabriceren, besloten we dit onder een merk te doen: 'Intemporel'. We blijven wel alleen op bestelling werken. We willen geen massaproductie, maar werken klant per klant. In onze meubels komt er altijd eenzelfde duidelijke stijl terug. We zullen nooit meubels maken die je ook in Ikea vindt. In elk meubelstuk moet er een zeker rock-'n-roll-gehalte aanwezig zijn. Het is niet zomaar een meubel, maar ook een beleving. We maken de meubels volledig op maat van de klant, tegen een betaalbare prijs. Ik hou niet zo van 'design'-meubels die wel 4.000 euro kosten. Naast het maken van meubels bieden we ook retro restauratie van bestaande meubels aan."

Een salontafel met erin een motor van een oldtimer verwerkt. Prijs: tussen de 300 en de 400 euro.
Claudia Van den Houte Een salontafel met erin een motor van een oldtimer verwerkt. Prijs: tussen de 300 en de 400 euro.

Rolling Stones

In hun atelier 'The Hog Cave' in de Zonnestraat 57 in Denderhoutem kan iedereen vanaf 20 november een kijkje komen nemen. "Ons atelier, met een dikke vette Rolling Stones tong op de deur geplakt, werd genoemd naar mijn zaak Green Hogs. Het is volledig ingericht als Harley Davidson-workshop uit de jaren dertig met neonlichten en oldtimers incluis. We tonen hier enkele van onze modellen en willen zo drempelverlagend zijn, zodat mensen hier inspiratie kunnen opdoen. We hopen de creativiteit bij de mensen zelf los te maken om op die manier samen tot een ontwerp te komen van hun gedroomde meubel", besluit Maxim.