"Alsof er een bom was ontploft"

24 TON ASFALT OP STRAAT EN TEGEN GEVEL NA ONGEVAL MET WERFVOERTUIG

24 ton uitgebroken asfalt belandde op straat en tegen de een woning op het Priester Daenspleintje.
Mozkito 24 ton uitgebroken asfalt belandde op straat en tegen de een woning op het Priester Daenspleintje.
"Het leek alsof er een bom was ontploft, het hele huis daverde." De bewoners van het Priester Daenspleintje werden gisterochtend abrupt gewekt door een oorverdovend lawaai: een aanhangwagen geladen met uitgebroken asfalt kantelde en de hele lading belandde op straat, het voetpad en tegen een gevel van een woning.

De 29-jarige Arthur Mortel die al drie jaar aan het Priester Daenspleintje woont, is nog behoorlijk onder de indruk. De man werd samen met zijn vriendin kort na 6 uur gewekt door een oorverdovend lawaai. Ook de buren werden prompt gewekt. "Wij dachten eerst aan een aardbeving. Zo hard was de grond aan het trillen". Toen Arthur naar buiten keek, zag hij hoe een zware aanhangwagen van een werfvoertuig was gekanteld. "De straat en het voetpad lagen bezaaid met brokken asfalt. Een immense puinhoop, mijn garagepoort en gevel zijn zwaar beschadigd."


De tractorcombinatie van grondwerken Leeman in Haaltert vervoerde 24 ton uitgebroken asfalt. "Het gaat om stukken afkomstig van de wegenwerken aan de Hogeweg in Erembodegem. Ze werden gisteren geladen en moesten vandaag weggevoerd worden", laat zaakvoerder Luc Leeman weten.

Bewoner Arthur Mortel (29) dacht eerst aan een bomexplosie.
Mozkito Bewoner Arthur Mortel (29) dacht eerst aan een bomexplosie.

Flinke uitbrander

De 23-jarige chauffeur die met de veertigtonner onderweg was, kreeg ter plaatse een flinke uitbrander. Hij verklaarde aan zijn baas dat hij een klapband had gekregen. De politie verklaarde later op de dag dat een technisch mankement tot het ongeval geleid zou hebben.


Door het voorval was de doorgang aan het Priester Daenspleintje meer dan twee uur versperd. Personenwagens konden via een parallelweg hun weg voortzetten, maar voor vrachtverkeer was dat onmogelijk. Het grondverwerkingsbedrijf besloot zelf de handen uit de mouwen te steken en de brokstukken op te ruimen. Met behulp van bulldozers en een graafmachine konden ze het puin overladen in een andere aanhangwagen. Met de graafmachine konden ze achteraf de gekantelde aanhangwagen rechtzetten.

Door de klap werd er een 3 centimeter diepe groef in het wegdek geslagen.
Mozkito Door de klap werd er een 3 centimeter diepe groef in het wegdek geslagen.

Racen

Omwonenden winden er geen doekjes om wanneer we vragen naar een verklaring voor het ongeval. "Er wordt hier te snel gereden, soms racen hier drie tractors achter elkaar door de bochten. Met dergelijke gevaartes kon een ongeval vroeg of laat niet uitblijven. Al een geluk dat er geen tegenligger of zwakke weggebruiker in de buurt was", klinkt het unaniem. Arthur, die een eigen zaak in renovatiewerken heeft, moest gisteren noodgedwongen een klant afbellen.


"Ik moet nog heel wat regelen met de verzekeringen en ik ga ook naar het gemeentehuis. Daar wil ik vragen of er geen beschermende betonblokken op het voetpad kunnen worden geplaatst. Twee jaar geleden reed hier al eens een auto recht in ons woning. Als die tractor nog harder had gereden, was mijn huis allicht helemaal gesloopt."