"4,2 miljoen te kort? Niet erg, we hebben 9 miljoen in reserve"

OUD-BURGEMEESTER WILLY MICHIELS RELATIVEERT INKOMSTENVERLIES

Oud-burgemeester Willy Michiels.
Mozkito Oud-burgemeester Willy Michiels.
4,2 miljoen euro minder inkomsten door de politieke crisis? Niet problematisch, vindt Willy Michiels (79), oud-burgemeester en jaren één van de belangrijkste politiekers in Haaltert. "Niet erg, de gemeente heeft 9 miljoen in reserve", aldus Michiels. Het inkomstenverlies had volgens hem vermeden kunnen worden indien de bevoegde minister - Liesbeth Homans dus - de onbestuurbaarheid al bekrachtigd had.

Willy Michiels, ook 'chipper' of 'bingokoning' genoemd omwille van zijn vroegere gokspelimperium, is jarenlang burgemeester en schepen geweest in Haaltert, maar zit sinds 2013 in oppositie met Centrumlijst-VLD. Zijn partij werd op de verkiezingsavond van 2012 buiten spel gezet door ex-Vld'ster Gina Verbestel, die scheurlijst Open en Liberaal was gestart, en samen met N-VA en sp.a een akkoord voor een coalitie sloot. Die coalitie ligt aan diggelen sinds schepen Verbestel en schepen Dany Van den Steene (Open en Liberaal) meestemmen met de oppositie, bestaande uit CL-VLD en CD&V, waardoor de gemeenteraad de gemeente eind juli onbestuurbaar verklaarde.

837.000 euro boete

Dat heeft onder andere als gevolg dat de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing niet werden goedgekeurd op de gemeenteraad, waardoor de gemeente 3,4 miljoen euro aan inkomsten misloopt. Daar komt nog eens een boete van het gemeentefonds bij van 837.000 euro die de gemeente moet terugbetalen.


Voor Michiels is dat niet problematisch. "De gemeente heeft dat geld niet nodig, want ze heeft vier jaar niets gedaan - op gebouwen aankopen na. De onbestuurbaarheid duurt nu zes maanden", zegt Michiels. "Er zal veel geld overblijven, omdat er weinig is uitgegeven. De gemeente zou op het einde van het jaar in totaal zo'n 9 miljoen euro in reserve hebben gehad. Nu zal dat dus minder zijn."

Onbestuurbaarheid

Toch had het inkomstenverlies voor de gemeente vermeden kunnen worden, vindt Michiels. "Het is niet onze fout. Zowel de bevoegde minister (Homans, red.) als het huidige gemeentebestuur wisten dat we geen enkel agendapunt konden goedkeuren op de gemeenteraad. De gemeente is sinds 28 juli onbestuurbaar omdat de meerderheid geen meerderheid meer heeft. Je kunt niet een beetje besturen en het ene punt wel goedkeuren en het andere niet. Als ik in het gemeentebestuur zou hebben gezeten, ik zou al lang de eer aan mezelf hebben gehouden. Dan was de situatie op een maand tijd al opgelost. Er is geen meerderheid meer, maar toch willen ze verder besturen. De bevoegde minister moest de onbestuurbaarheid ook al lang bekrachtigd hebben. Waarom moet dit zolang duren?"

Te nipte meerderheid

Volgens Michiels nam de huidige meerderheid een slechte start. "Voor de verkiezingen hebben mensen zich afgescheurd van onze lijst en stemmen naar zich toegetrokken. We zien nu dat diegenen die ons verlaten hebben, terug naar ons toe komen om eventueel een coalitie te vormen. Het is niet wijs dat je vanop een bepaalde lijst stemmen gaat halen. Men is beginnen besturen met een nipte meerderheid. Iedereen stelt dan zijn eisen en zo is het beginnen mislopen."


Zijn partijgenoten toonden zich al bereid een coalitie te willen vormen met CD&V en de twee dissidente Open en Liberaal-schepenen, maar dat zou dan opnieuw een nipte meerderheid zijn. Michiels laat alles nog open: "We willen met iedereen samenwerken. Je mag nooit vertrekken van 13 op 25 zetels. Ik ben voorstander van een ruime meerderheid, anders zou ik hetzelfde doen als wat ik anderen verwijt."


Michiels zegt geen ambitie meer te hebben om burgemeester of schepen te worden. "In het begin van de legislatuur trok ik me de politiek niet meer aan. Het is genoeg geweest, dacht ik, gezien mijn ouderdom en mijn zeer actief bedrijfsleven. Ik dacht het over te laten aan de jongeren, maar gezien de uitzonderlijke situatie waarin we zitten, kan ik niet weggaan. Ik denk dat mijn ervaring - ik zit bijna 50 jaar in de politiek - nodig is. Maar ik wil geen cruciale rol meer spelen", aldus Michiels.