Zusjes week lang vast in Rusland

KLACHT INGEDIEND TEGEN ONVRIENDELIJKE BEHANDELING OP LUCHTHAVEN

De zussen Sofia (15) en Paulina (12) zijn weer bij papa Michel en mama Elena.
Foto Sven Ponsaerts De zussen Sofia (15) en Paulina (12) zijn weer bij papa Michel en mama Elena.
Een familiebezoek in Rusland is voor de Haachtse tieners Paulina en Sofia H. anders geëindigd dan verwacht. Door een portie Russische bureaucratie mochten de zusjes met de dubbele nationaliteit het land niet meer uit. Pas donderdag zaten ze opnieuw in Haacht op de schoolbanken.

De zussen Paulina (12) en Sofia (15) H. uit Haacht brachten de twee laatste weken van de zomervakantie door bij hun nonkel en nichtje in het Russische Moskou. Toen de minderjarige meisjes vorige week donderdag op de Russische internationale luchthaven Moskou Sheremetyevo opnieuw het vliegtuig naar België wilden nemen, bleek dat niet mogelijk. "Waar er in Zaventem, en ook bij binnenkomst in Rusland niet het minste probleem was, was dat er aan de incheckbalie van luchtvaartmaatschappij Aereoflot plots wél", vertelt papa Michel H.

Geen visum nodig

"Omdat mijn vrouw Elena Russische is, hebben onze dochters, die in België werden geboren, de dubbele nationaliteit. Daarom hadden ze geen visum nodig en zijn ze gewoon met hun Russisch paspoort kunnen afreizen. Zoals dat voor elke minderjarige die alleen naar het buitenland reist noodzakelijk is, gaven we via een document van de gemeente Haacht eveneens onze schriftelijke toestemming. Probleem: Sofia en Paulina werden in Moskou als Russische onderdanen beschouwd, en daarom was het Russische, en niet het Haachtse document nodig om terug te kunnen keren. Dat mijn huilende dochters met het drietalige Haachtse document, dat precies hetzelfde zegt, stonden te zwaaien, daar had men aan de check-in geen oren naar. Plots begreep men er geen Engels meer. Paulina en Sofia moesten ook meteen de luchthaven uit, of ze werden naar het politiebureau gebracht, zo werd gedreigd."


Vanuit België probeerden Michel en Elena in allerijl de zaak in orde te brengen. "De Belgische ambassade in Rusland en Buitenlandse Zaken hier konden ons niet helpen - er was eigenlijk ook geen echt probleem, dat bevestigden ons zowel het Russische Consulaat als een gespecialiseerd advocaat. De gemeente Haacht zocht wél mee naar een oplossing. Uiteindelijk werden we via het Russische consulaat geholpen. Het opgestelde Russische document dat Elena moest ondertekenen, diende nog wel fysiek tot in Moskou te geraken. Via een spoedzending per koerier kwam het er dinsdag aan en konden onze meisjes na een week extra bij hun nonkel eindelijk naar huis."


Woensdag landden Paulina en Sofia met Brussels Airlines in Zaventem. Ze misten daarmee wel de start van het schooljaar in Don Bosco Haacht. "Gelukkig was onze school begripvol. En met ons nichtje hebben we nu ook de eerste schooldag in Rusland meegemaakt, op een zaterdag bovendien", klinkt het bij de Russisch sprekende zussen.

Klacht ingediend

"Het was voor ons als ouders toch wel een beetje een traumatische ervaring. We stonden nagenoeg alleen in de zoektocht doorheen al die administraties", zegt Michel. Die diende omwille van de klantonvriendelijke behandeling en de bijna 400 euro meerkost voor nieuwe vliegtuigtickets, klacht in bij Aereoflot.