Zo lost André Celis fietsprobleem op afgesloten jaagpad op

Maandag konden fietsers nog door de opengeslepen poort.
Ponsaerts Maandag konden fietsers nog door de opengeslepen poort.
Het noordelijke jaagpad langs de Vaart tussen Wijgmaal en Tildonk is opnieuw afgesloten. En grondig ditmaal. Een dag nadat we in de dinsdagkrant berichtten over het feit dat onbekenden een gat slepen in de zware metalen poort die de doorgang moest beletten, barricadeerde de benadeelde firma Celis de weg gisteren met twee zware afvalcontainers. De politie tracht ondertussen te achterhalen wie het gat maakte.

Meteen nadat we in de dinsdagkrant over het geslepen gat in de poort berichtten, diende de benadeelde firma Celis bij de politie een klacht in tegen onbekenden. "Wij hebben ter plaatse de vaststelling gedaan dat er inderdaad zeven spijlen van de poort zijn verwijderd", klinkt het bij de politie van de zone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen. Die begon ondertussen ook een onderzoek. "We onderzoeken deze opmerkelijke zaak van vandalisme. De dader(s) opsporen wordt niet makkelijk, maar misschien heeft er iemand de vandalen wel aan het werk gezien? De benadeelde firma heeft ondertussen de nodige maatregelen genomen om de doorgang opnieuw te blokkeren", klinkt het nog.

Gisteren strandde een fietsster voor de containers.
Ponsaerts Gisteren strandde een fietsster voor de containers.

Omweg van 5 kilometer

Die maatregelen zijn wel heel doortastend. Celis dropte gisteren twee van haar zware, metalen afvalcontainers op het jaagpad, pal tegen de opengeslepen poort. (Bijna) geen doorkomen meer aan dus. Een vrouw uit Leuven strandde gisteravond met de fiets voor de containermuur. "Waarom in hemelsnaam is het jaagpad afgesloten? En waarom staat dit kilometers terug niet duidelijk aangeven?" sakkert de vrouw. Er zit voor haar niks anders op dan terug te keren, om het jaagpad aan de overzijde van het vaartkanaal richting Leuven te nemen. Een omweg van precies vijf kilometer.


De beslissing tot afsluiting werd twee jaar geleden genomen door de NV Waterwegen en Zeekanaal. De eigenaar van het jaagpad acht het niet veilig om tijdens de aanleg, en later ook de exploitatie, van een laad- en loskade voor de firma Bouwmaterialen André Celis gebruikers toe te laten. Omdat gewone verbodsborden, slagbomen en werfhekkens de talrijke fietsers en wandelaars niet konden tegenhouden, kwamen er onlangs de poort, en nu dus de containermuur.


Tegenstanders argumenteren dat er in die twee jaar tijd amper werkzaamheden aan de betreffende nieuwe bedrijfssite zijn gebeurd. Alle betrokken partijen bekijken momenteel de mogelijkheid om een alternatieve omleidingsroute rondom de bedrijfssite aan te leggen. Dat dossier vordert echter traag. (SPK)