Vader huurt ex-klasgenoot in om eigen zoontje te ontvoeren

Twee jonge twintigers probeerden in maart 2016 het elf maanden oude zoontje van een van hen 's nachts te ontvoeren. De grootouders werden echter op tijd wakker waarop het duo op de vlucht sloeg. Een van de twintigers was de vader van de baby. Hij huurde voor de ontvoering een ex-klasgenoot in.

Een maand na de scheiding met zijn ex bedacht de vader (20) uit Hasselt een plan om zijn zoontje te ontvoeren. De man handelde volgens zijn advocaat impulsief en dom. Naar eigen zeggen wilde hij gewoon zijn zoontje zien dat hij al een maand niet meer had gezien. Om de ontvoering te kunnen plegen, nam hij contact op met een ex-klasgenoot (21) uit Haacht. "In ruil voor 1.500 euro en de belofte van een job, zou hij de vader van de baby helpen met de ontvoering", zei het parket. "Dat lukte niet omdat de ex-schoonouders tijdig wakker werden. Even later bleek het slot van de voordeur te zijn opengebroken." Vrij snel was duidelijk dat de vader van de baby betrokken was. Dat vermoeden werd meteen bevestigd toen de ex-klasgenoot zich een dag later samen met zijn moeder spontaan kwam aangeven.


Opmerkelijk is wel dat het parket - met achttien maanden met uitstel gedurende vijf jaar - een strengere straf vorderde voor de jongeman uit Haacht dan voor de vader, hoewel hij zelf naar de politie stapte, meewerkte aan het onderzoek en de vader het brein achter de operatie was.

Nog niet strafbaar

"Omdat er op dat moment nog geen regeling was inzake de omgangsregeling. Hij kan dus niet strafbaar zijn voor het ontvoeren van zijn eigen kind", besloot het parket. De vader riskeert wel zes maanden effectief voor inbraak in de woning.


De feiten werden niet betwist. De advocaat van de jongeman uit Haacht vroeg de vrijspraak. Hij vond dat er geen sprake kon zijn van ontvoering. "Hij zou het kind van de ene ouder naar de andere brengen, en dit in opdracht van één van beiden." De advocaat van de vader vroeg voor de feiten een opschorting van straf. "Na de feiten heeft hij zich goed gedragen", klonk het. De ex van de Limburger vroeg aan de rechtbank samen met haar ouders een morele schadevergoeding vragen van in totaal 4.500 euro. "Mijn cliënte vluchtte naar haar ouders en zocht er bescherming", zei hun advocaat. "Zij zijn bijzonder getraumatiseerd."


Vonnis op 22 februari. (TVDZM)