Swing Wespelaar predikt de blues voor tienduizendtal liefhebbers

JUBILEUMEDITIE MET GOSPELMIS STELT NIET TELEUR

Het publiek geniet van één van de optredens. Topper op zaterdag was Kaz Hawkins uit Noord-Ierland (r.).
Ponsaerts Het publiek geniet van één van de optredens. Topper op zaterdag was Kaz Hawkins uit Noord-Ierland (r.).
Zo'n tienduizend liefhebbers van blues hebben afgelopen weekend verzamelen geblazen in Wespelaar voor de dertigste editie van Swing Wespelaar. Het driedaagse gratis festival had voor deze jubileumeditie ook een extraatje, in de vorm van een gospelmis op zondagmiddag. De kerk bleek te klein voor de vele gegadigden.

"Vrijdagavond begon naar goede traditie iets rustiger, met zo'n drieduizend festivalgangers", zegt Filip Le Roy van de organiserende vzw Swing 2000. "Maar zaterdag was het festivalterrein met zo'n vierduizend aanwezigen volledig gevuld. Voor de hoofdact op zondag zullen die er ook wel bijna allemaal geweest zijn. Het overgrote deel van het publiek bestaat uit 40'ers, 50'ers en 60'ers. Onder hen ook heel wat buitenlanders. Niet alleen veel Nederlanders, maar ook Fransen, Engelsen en Ieren - veel Ieren. Zij kwamen onder meer voor topper Kaz Hawkins Band."


Een geslaagde jubileumeditie, dus. "We blijven felicitaties krijgen", vervolgt Le Roy. "Voor de gratis toegang én voor de gemoedelijke sfeer die hier altijd heerst. Waar de kwaliteit van de muziek in de loop van die dertig jaar merkbaar gestegen is en er eveneens werk gemaakt werd van een verbeterde beleving voor het publiek, hebben we toch kunnen vasthouden aan ons uitgangspunt: een gratis festival waar iedereen welkom is, en waar voor iedereen wel wat te beleven valt. We zouden gemakkelijk inkomgeld kunnen vragen, maar dat zou het grondbeginsel van dit festival ondergraven. Ons doel was en blijft het prediken van 'de blues' bij een zo breed mogelijk publiek."

Ponsaerts

Gospelmis

En of er gepredikt werd: speciaal voor de jubileumeditie was er gisterenmiddag opnieuw een gospelmisviering, nadat die traditie zo'n tien jaar geleden stopgezet was. "Die gospelmis kwam er in het kader van onze dertigste verjaardag, maar ook omdat er vraag naar was", legt Le Roy uit. "De parochiepastoor was het idee wel genegen. Met het 25-koppige gospelkoor Karibuni, dat Afrikaanse gospel brengt, versterken we ook duidelijk de band met de lokale gemeenschap."

De gospelmis kon tot buiten de kerkdeuren op belangstelling rekenen (zie inzet).
Sven Ponsaerts De gospelmis kon tot buiten de kerkdeuren op belangstelling rekenen (zie inzet).

Te kleine kerk

Waar de openluchtoptredens drie dagen lang een duidelijk gemengd publiek van lokale liefhebbers en buitenlanders lokten, was de parochiekerk gisteren véél te klein voor de talrijke Haachtenaren die het koor uit Haacht-Station aan het werk wilden zien. Tot buiten de kerkdeuren trachtten geïnteresseerden een glimp van de bijzondere en bovenal sfeervolle misviering mee te pikken. Of er op de affiche van volgend jaar ook nog plaats is voor een gospelmis, zal pas later beslist worden.

Ponsaerts